Κουβέλης: “Είμαστε έτοιμοι από όλες τις απόψεις”

Κατά την σημερινή του επίσκεψή στην 135 σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο και τη φρεγάτα Λήμνος για την ανταλλαγή ευχών με το προσωπικό ενόψει του Πάσχα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης έδωσε το στίγμα του για τα εθνικά θέματα τονίζοντας, ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε επιβουλή, διότι πέρα από ότι είμαστε μια χώρα της ειρήνης, ταυτόχρονα είμαστε και μια χώρα που ξέρει να προστατεύει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα».

Επίσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «είναι μια χώρα που θέλει να προάγει την ειρήνη και την καλή συνεργασία όχι μόνο με τη γειτονιά μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Έχουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα από τις Διεθνείς Συνθήκες. Ταυτόχρονα όμως είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε ως χώρα έτοιμη, με αυτό το σημαντικό έμψυχο υλικό, να αποτρέψουμε τον οποιονδήποτε θέλει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της χώρας».

«Υπηρετούμε την ειρήνη και δεν εντάσσεται η πολιτική της χώρας μας, σε καμιά κλιμάκωση των εντάσεων που επιδιώκει η γειτονική χώρα» συμπλήρωσε.

“Διεκδικούμε την επιστροφή των στρατιωτικών”

Σ’ ότι αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, ο Φ. Κουβέλης σχολίασε πως «η κράτησή τους είναι παράνομη και ειδικότερα όταν μιλάμε για μια κράτηση που ξεπερνάει πια τον μήνα. Σήμερα, βρισκόμαστε στην 33η ημέρα κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης. Διεκδικούμε την άμεση επιστροφή των στρατιωτικών μας στελεχών στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια το πότε θα συμβεί αυτό, εκείνο όμως το οποίο επισημαίνω είναι ότι συστηματικά, επίμονα, δραστήρια αναδεικνύουμε το θέμα, ασκούμε τις πιέσεις μας σε πολλαπλά επίπεδα και φιλοδοξούμε στην επιστροφή τους».

Για το ίδιο θέμα επίσης είπε ότι «ένα απλό διασυνοριακό επεισόδιο που στο πρόσφατο, όσο και στο πιο μακρινό παρελθόν λυνόταν με μια απευθείας συνεννόηση, η Τουρκία το ενέταξε στην κλιμακούμενη ένταση και μετέτρεψε μια απλή υπόθεση σε μέγεθος και στοιχείο της έντασης που θέλει να κλιμακώνει».

Loading