Κοντονής: «Βήμα προόδου για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενειών»

“Σημαντική τομή και βήμα προόδου για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, τη Δικαιοσύνη και το Σύστημα Ψυχικής Υγείας της χώρας», χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, το νέο νόμο  4509/2017 για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς.

Ο κ. Κοντονής απηύθυνε χαιρετισμό την Παρασκευή (16/3) σε ημερίδα με θέμα: «Ο ν. 4509/2017 για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς – Προκλήσεις για τα συστήματα Δικαιοσύνης και Ψυχικής Υγείας», που διοργάνωσε το ΥΔΔΑΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

«Μέχρι πρόσφατα, η αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών αποτελούσε προνομιακό πεδίο έκφρασης βαρβαροτήτων, παραβιάσεων, εγκλεισμού σε ιδρύματα και κοινωνικού αποκλεισμού που αντέβαιναν στις σύγχρονες θέσεις της ψυχιατρικής, αλλά και του ποινικού δικαίου, ενώ δεν συνέβαλλαν ούτε στη θεραπεία, ούτε τελικά στην αποφυγή της υποτροπής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, ο ν. 4509/2017 που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στις 21/12/2017, «αποτελεί σημαντική τομή και βήμα προόδου για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, τη Δικαιοσύνη και το Σύστημα Ψυχικής Υγείας της χώρας», καθώς, όπως εξήγησε, «εκσυγχρονίζει το ποινικό δίκαιο της ψυχικής υγείας, προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, διευκολύνει την ουσιαστική απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και αποτυπώνει την πολιτική της κυβέρνησης για την προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων».

«Η ελληνική πολιτεία προσαρμόζεται στις διεθνείς εξελίξεις»

«Με το νομοθέτημα αυτό η ελληνική πολιτεία προσαρμόζεται στις εξελίξεις, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αποτυπώνονται σε θεμελιώδη κείμενα προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής και συμπλήρωσε:

«Επιπλέον διασφαλίζεται η αληθινή ψυχιατρική περίθαλψη των ασθενών ατόμων που τέλεσαν άδικες πράξεις, με τρόπο που σέβεται τον άνθρωπο-ασθενή και, παράλληλα, προστατεύει αποτελεσματικά την κοινωνία».

Loading