Κοζομπόλη: «Η φορολόγηση δεν επιβλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Μεσσηνίας, Παναγιώτα Κοζομπόλη.

«Όλοι οι δείκτες και στο θέμα της ανεργίας και στο θέμα των επενδύσεων και κυρίως στο θέμα του εξαγωγικού εμπορίου, είναι ανοδικοί, είναι θετικοί. Στο εξαγωγικό εμπόριο έχει πιάσει πλέον ρεκόρ, 15 χρόνων, και όλοι οι υπόλοιποι δείκτες έχουν ένα ρεκόρ, όπως η ανεργία, που συμβάλλουν φυσικά στο οικονομικό κλίμα. Η ανεργία έχει φτάσει στο χαμηλό από το 2011, που αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ανάκαμψη στα οικονομικά της χώρας», εκτίμησε από την πλευρά της η Π. Κοζομπόλη αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Τι μέλλει γενέσθαι με τα κόκκινα δάνεια

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το τραπεζικό σύστημα για να μπορεί να παίξει το ρόλο του δε πρέπει να έχει όλα αυτά τα βαρίδια και το γνωρίζετε. Το 2015 αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε κόκκινα δάνεια περί τα 100 δισ. Αυτή τη στιγμή τα σχέδια έχουν πέσει γύρω στα 87 δισ. είναι πάρα πολύ υψηλό το νούμερο. Οι τράπεζες δε μπορούν με αυτά τα συγκεκριμένα βαρίδια να παίξουν τον ρόλο τους.

Πρέπει το συγκεκριμένο πρόβλημα να λυθεί. Επεξεργάζεται αυτή την ώρα το υπουργείο Οικονομίας  διάφορα σενάρια, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρώτη κατοικία που πρέπει να προστατευθεί. Υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία θα τα δούμε στο επόμενο διάστημα. Πάντως είναι κοινή παραδοχή ότι αυτό το θέμα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι και να μην φύγουμε αν δεν έχει στρωθεί ένας δρόμος για την επίλυσή του».

Όσον αφορά την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο ελληνικό, η Π. Κοζομπόλη, τόνισε ότι «υπήρχε μια σύμβαση που είχε υπογραφεί, η οποία όμως συνοδευόταν από κάποια σχέδια τα οποία θα τα χαρακτήριζα ως ‘σκίτσα’. Δηλαδή δεν είχε διατυπωθεί ακριβώς αυτό που σχεδιάζονταν να οικοδομηθεί. Το επενδυτικό σχέδιο δεν ήταν ολοκληρωμένο, γιατί στην κύρωση της συμβάσεως που έγινε ξανά αφού τροποποιήθηκε, τότε προσκομίστηκαν τα τοπογραφικά, τα διαγράμματα εκείνα που καθόριζαν τους κοινόχρηστους χώρους κλπ. Ακόμα και αυτό το σχέδιο που είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν οριστικό».

«Μειώνεται σταδιακά η φορολογία»

«Η φορολόγηση δεν είναι μια φορολόγηση που επιβλήθηκε από αυτή τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το αντίθετο μάλιστα. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια έχουμε μια μικρή αποκλιμάκωση, τόσο στον ΕΝΦΙΑ που αφορά περισσότερο τους ιδιώτες, αλλά και στις επιχειρήσεις έχουμε από το 29% που παραλάβαμε έχουμε -1% το 2019 και εν συνεχεία μέχρι το 2021 έχουμε 1% σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας των μερισμάτων και των εταιριών. Όπως επίσης και στους ελεύθερους επαγγελματίες το 26% από το πρώτο ευρώ που παραλάβαμε έχει γίνει 22% μέχρι 20.000. Στους αγρότες που το παραλάβαμε με 13% υπάρχει ένα αφορολόγητο 10.000 περίπου και επίσης 10.000 προκύπτουν από το γεγονός ότι από τις επιδοτήσεις που είναι αφορολόγητες».

Παράλληλα, ερωτηθείσα σε σχέση με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η Π. Κοζομπόλη, τόνισε ότι «όταν παρουσιάζεται ένα ψηφισμένο νομοσχέδιο, ένα πλαίσιο που λέει στην διάρκεια της τριετίας εγώ θα χρηματοδοτώ, έτσι είπαν οι δανειστές μας, τις δανειακές σου υποχρεώσεις και εσύ πρέπει να ανακάμψεις, θα σε αφήσω ελεύθερο, να μην έχεις να πληρώνεις δόσεις, περί αυτού πρόκειται και η δανειακή συμφωνία. Πρέπει να μαζέψεις έναν πλούτο, ένα θησαυροφυλάκιο. Και θα πρέπει να έχεις αυτό το χρονικό διάστημα 6,5 δισ. Αυτό το πλαίσιο ήταν ψηφισμένο. Και μετά αυτούς τους εφαρμοστικούς νόμους ούτε η ΝΔ που είχε ψηφίσει το πλαίσιο δε τους ψήφισε, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό ήταν ενταγμένο ποιοι φόροι καταργούνται και ποιοι χώροι επιβάλλονται».

Loading