Κλείνουν άρον-άρον την προανακριτική μέσω παραγραφής

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Σε μέγα κυβερνητικό φιάσκο εξελίσσεται η προανακριτική για τη Novartis καθώς είναι εμφανής πλέον η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να την κλείσει άρον-άρον μέσω… παραγραφής και άρα… αυτοκατάργησης!

Το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «ξεδίπλωσε» ο κυβερνητικός εισηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ούτε λίγο-ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η επιτροπή είναι «αναρμόδια» να εξετάσει τα αδικήματα της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος και της απιστίας και θα ασχοληθεί μόνο με τη δωροδοκία.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως από τα τρία αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της πλειοψηφίας αυτό της απιστίας έχει παραγραφεί, εκείνο της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από την τακτική δικαιοσύνη, ενώ το τρίτο της δωροδοκίας-δωροληψίας πρέπει να εξεταστεί αν είναι αντικείμενο ή όχι της προανακριτικής.

Με λίγα λόγια ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει το φάκελο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πίσω στη δικαιοσύνη, διατηρώντας με κάθε τρόπο τη «λάσπη» στα δέκα πολιτικά πρόσωπα που έχει στοχοποιήσει.

Και αυτό είναι κάτι που αναμφίβολα θα συμβεί, δεδομένου ότι ο χρόνος τελεσφόρησης της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη είναι άγνωστος, γεγονός που θα επιτρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να παραμείνουν «σκιές» και «ερωτηματικά» γύρω από τους δυο πρώην πρωθυπουργούς και τους οκτώ πρώην υπουργούς.

«Πλήρη διερεύνηση» ζητά η ΝΔ

Αντιλαμβανόμενος τη μεθόδευση που επιχειρεί η συγκυβέρνηση, ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε για λογαριασμό της ΝΔ ότι πρέπει να γίνει εις βάθος και εφ’όλης της ύλης έρευνα. Όπως επισήμανε: «Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της πλειοψηφίας που ενέκρινε η Ολομέλεια και μετά να δούμε εάν είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Εμείς ζητάμε πλήρη διερεύνηση για το αξιόποινο με εξέταση μαρτύρων».

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν νοείται καμία συζήτηση επί της αρμοδιότητας της επιτροπής» τόνισε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπενθυμίζοντας προς τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι η προανακριτική «συστάθηκε με απόφαση της Βουλής και έχει σύμφωνα με το 156 του κανονισμού πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα». Κατηγόρησε μάλιστα την πλειοψηφία πως η πρότασή της «δεν τεκμηριώνει, δεν εξειδικεύει και δεν εξατομικεύει οποιαδήποτε σύνδεση αδικημάτων με πρόσωπα», κάνοντας λόγο για μια διαδικασία «παρωδία».

«Να βγάλουν τις κουκούλες οι μάρτυρες»

«Η επιτροπή πρέπει να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της με την εξέταση μαρτύρων, χωρίς κουκούλες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες ο κ. Φρουζής, το πρώην και νυν δ.σ. της Novartis, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, καθώς φυσικά και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που έχουν στοχοποιηθεί.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως η επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της με την εξέταση μαρτύρων, χωρίς κουκούλες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά και αν προκύψουν στοιχεία να αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη.

Κρίνονται πολλά την Παρασκευή

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην Παρασκευή όταν και τα μέλη της επιτροπής θα κληθούν να πάρουν τις τελικές αποφάσεις επί της διαδικασίας. Αυτές είναι που θα καθορίσουν τόσο τα επόμενα βήματα της, όσο και την πορεία των εργασιών της.

Loading