ΚΕΔΕ: «Από μηδενική βάση το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα»

Από μηδενική βάση να ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με ανακοίνωσή της. Όπως εξηγούν η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, «δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης ένα σχέδιο νόμου που ήταν προϊόν μονολόγου».

Όπως επισημάνθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός προχώρησε στην κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου, ουσιαστικά μέσα από μια διαδικασία μονολόγου και όχι ουσιαστικού διαλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Φιλοζωικές Οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για το λόγο αυτό, το ΔΣ της ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει ορθή την απόφαση απόσυρσης του νομοσχεδίου και προτείνει οι αλλαγές που θα γίνουν να είναι προϊόν ουσιαστικού διαλόγου και συνεργασίας. Επιπλέον, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι προτάσεις των φορέων, όσο και η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία.

Πρωτοβουλίες ΚΕΔΕ για το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η ΚΕΔΕ στο ζήτημα αποτελούν οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει από κοινού με τις Φιλοζωικές Οργανώσεις για την προστασία τόσο των Αδέσποτων, όσο και των Δεσποζόμενων ζώων.

Μάλιστα, έχει οργανωθεί με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ ειδική θεματική ημερίδα στην Αθήνα, από την οποία προέκυψαν συγκεκριμένες προτάσεις που κατόπιν κατατέθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πατούλης: «Δε θα ανεχθούμε περαιτέρω πειραματισμούς»

«Το αρμόδιο Υπουργείο νομοθέτησε, αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τις θέσεις των φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες διαθέτουν γνώση και εμπειρία στο ζήτημα της προστασίας των ζώων. Επιπλέον αγνόησε την ΚΕΔΕ, η οποία από την πρώτη στιγμή κατέθεσε τεκμηριωμένες προτάσεις προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για το ζήτημα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς. Απαιτείται ένα Εθνικό Σχέδιο και μια συγκεκριμένη πολιτική για τα ζώα, προκειμένου η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών που δεν έχουν αδέσποτα και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, κατόπιν όμως διαβούλευσης και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλοι μαζί Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Φιλοζωικές Οργανώσεις, Τοπικοί φορείς σε μια κοινή κατεύθυνση οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού για να διαμορφωθεί μία αποτελεσματική πολιτική σε αυτό το φλέγον ζήτημα».

Loading