Κανένας «Σαμαράς» στη λίστα του FBI για τη Novartis

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Φωτιά βάζει στο πολιτικό σκηνικό η χθεσινή αποκάλυψη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ ότι στη λίστα του FBI για τη Novartis δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα «Σαμαράς».

Η παραπάνω αποκάλυψη ανατρέπει το κλίμα που επιχείρησε να διαμορφώσει τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου και δίνει άλλο πολιτικό αέρα στη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να περάσει στην αντεπίθεση.

Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου παρουσίασε χθες το βράδυ δυο έγγραφα του FBI τα οποία, αν μη τι άλλο, είναι αποκαλυπτικά για τον τρόπο με τον οποίο «αξιοποιήθηκαν» κατά το δοκούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Το πρώτο έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2017. Σε αυτό γίνεται ονομαστική αναφορά στον Γιάννη Στουρνάρα, τη σύζυγό του Σταυρούλα (Λίνα) Νικολοπούλου, τον Κωνσταντίνο Φρουζή και άλλους. Στο δεύτερο, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, ναι μεν αναφέρονται τα ονόματα επτά Ελλήνων πολιτικών, μεταξύ των οποίων και αυτό του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο δεν προέρχονται από έρευνα των αμερικανικών αρχών, αλλά από τις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται ως συνέχεια της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κατά της κυβέρνησης νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, αλλά και της εισαγγελέως για θέματα διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Σε «διαρροές» τους, άνθρωποι του περιβάλλοντος Σαμαρά έκαναν λόγο για «σκευωρία» και «γελοιότητα» της κυβέρνησης και των «συνεργών» της, ενώ αφήνουν υπόνοιες για «διατεταγμένη μεθόδευση» από πλευράς της κυβέρνησης και της κυρίας Τουλουπάκη.

Οι ενδείξεις που γίνονται αποδείξεις

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν προτίθεται να τοποθετήσει εκ νέου δημόσια για την υπόθεση, θεωρώντας ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις τον δικαιώνουν απόλυτα. «Το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη» σχολιάζουν δεικτικά συνεργάτες του, υπενθυμίζοντας ότι προσέφυγε στον Άρειο Πάγο όπου υπέβαλλε μηνύσεις εναντίον όσων τoν εμπλέκουν με τη Novartis. Στο κεντρικό κάδρο βρίσκεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς έχει ανοίξει μια πολιτική «βεντέτα» από τον Ιανουάριο του 2015.

Για τη Νέα Δημοκρατία οι ενδείξεις μιας πρωτοφανούς σκευωρίας γίνονται πλέον αποδείξεις μετά και την γκάφα του Παύλου Πολάκη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες. Για την Πειραιώς αυτή η… ομολογία είναι «θεσμικά αδιανόητη» και επί της ουσίας επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει  έναν αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας με δομές της δικαιοσύνης.

Και στο βάθος εκλογές;

Οι ίδιοι κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την υπόθεση της Novartis. Δεν ήταν άλλωστε καθόλου τυχαία η αναφορά υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών ότι οι «αποκαλύψεις» του Μεγάρου Μαξίμου «σηματοδοτούν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και αποκαλύπτουν τα μέσα που θα επιστρατεύσει το Μέγαρο Μαξίμου και τους στόχους που θα θέσει η Κυβέρνηση. Εκλογές, δηλαδή, σε περιβάλλον λάσπης. Σκευωρίες, επιχείρηση συκοφάντησης πολιτικών αντιπάλων και φυσικά απόπειρα απόσπασης της προσοχής των πολιτών από τους χειρισμούς στο Σκοπιανό και τα μέτρα του μνημονίου που έρχονται προσεχώς».

 

Loading