“Καμία συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου η οποία να αποκλείει στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να προσεταιριστεί βουλευτές των ΑΝΕΛ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την απόρριψη πρότασης μομφής, την υπερψήφιση άλλων νομοθετημάτων ή τη συμμετοχή τους στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές ή τις βουλευτικές εκλογές”.

Αυτόν τον κατηγορηματικό τόνο χρησιμοποιεί στην Politik στενός συνεργάτης κορυφαίου υπουργού, ο οποίος διαψεύδει ως ψευδείς τις διαρροές του υπουργού Άμυνας για τις συμφωνίες που έχει κάνει με τον κ. Τσίπρα, παρόντος μάλιστα του Νίκου Παππά, λεπτομέρεια που επίσης διαψεύδεται.

Η ουσία είναι, έτσι κι αλλιώς, πως συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας εδώ και καιρό όχι μόνο με βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ, αλλά κι άλλων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης προκειμένου να επιτευχθεί συνεργασία η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της είτε ως κυβέρνηση πλειοψηφίας είτε μειοψηφίας.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Καμμένος αναγκάστηκε να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ, αφού αρκετοί από όσους θα έπρεπε να λάβουν μέρος δεν είχαν διάθεση να παραστούν και να ακούσουν τον εξάψαλμο του αρχηγού τους, πολλώ δε μάλλον όταν έχουν προαποφασίσει να αναζητήσουν αλλού πολιτική στέγη…

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου δεν αποκλείουν να ζητήσει τελικώς ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση προκειμένου να καταδειχθεί ότι διαθέτει τουλάχιστον 151 βουλευτές που τη στηρίζουν και να προλάβει μια ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ.

Επιδίωξη βελούδινου διαζυγίου

Ταυτοχρόνως, κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να μιλούν για την επιδίωξη ενός βελούδινου διαζυγίου, αν κι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς τον κ. Καμμένο.

Η επίσκεψη, πάντως, της καγκελάριου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έρχεται την κατάλληλη στιγμή, αφού δίνει στις δύο πλευρές το περιθώριο για ένα μορατόριουμ δύο ημερών με την ελπίδα μέχρι την Παρασκευή και την προγραμματισμένη συνάντηση Τσίπρα- Καμμένου το σπασμένο γυαλί να έχει ή να δείχνει πως έχει κολλήσει…

Loading