Θεοδωράκης, ο νέος Κουβέλης του Τσίπρα;

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν στο Μαξίμου τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη από το βασικότερο πυλώνα του Κινήματος Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, και την πρόεδρό του Φώφη Γεννηματά.

Ενώ βρισκόμαστε μόλις μερικές ημέρες πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει λάβει σαφείς αποστάσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη σε κεντρικά ζητήματα, όπως η Novartis, αλλά και για τις προσλήψεις και τους διορισμούς στο Δημόσιο, όπου ευθέως καταλογίζει ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, η ρατσιστική τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Δαβάκη για τους Ρομά έδωσε την ευκαιρία στον κ. Θεοδωράκη να επιτεθεί ανοιχτά στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που ως επί το πλείστον αποφεύγει η κυρία Γεννηματά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ποτάμι δίνει όλο και περισσότερα διαπιστευτήρια ως προς το ενδιαφέρον του για τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, τομέας που θεωρείται προνομιακός του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, το Μαξίμου παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ευρύτερες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τις θέσεις που παίρνει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Θεοδωράκης.

Από αυτό, ωστόσο, μέχρι να τον δούμε σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Φώτη Κουβέλη, η απόσταση είναι σημαντική, μολονότι όλο και φουντώνουν οι πληροφορίες πως θα πραγματοποιηθεί «κανονικός» ανασχηματισμός το φθινόπωρο και σε αυτόν θα περιλαμβάνονται προσωπικότητες του σοσιαλδημοκρατικού χώρου με θητεία ή κι όχι στο ΠΑΣΟΚ και συγγενικά του κόμματα.

Άλλωστε, το υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει τότε, εφόσον βεβαίως δεν πάμε σε εκλογές νωρίτερα, θα είναι κι αυτό που θα δώσει την εκλογική μάχη και θα σηματοδοτήσει για το ΣΥΡΙΖΑ την εγκατάλειψη της ανορθόδοξης συμμαχίας του με τους ΑΝΕΛ για πιο ορθόδοξες πολιτικώς επιλογές.

Όπως κι αν έχει, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν οποιαδήποτε προσέγγιση- επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Θεοδωράκη το τελευταίο χρονικό διάστημα επί τούτου, ενώ προσθέτουν πως είναι οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά και οι δυσκολίες αυτές που θα καθορίσουν τις εξελίξεις και σε αυτό το πεδίο.

Loading