Η «ντρίμπλα» Κοτζιά για το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Μπορεί ο Νίκος Κοτζιάς να προσγειώνεται το απόγευμα της Πέμπτης σε ένα αεροδρόμιο το οποίο δεν ονομάζεται πλέον «Μέγας Αλέξανδρος», αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ θα μοιάζει με βόλτα στο πάρκο.

Κάθε άλλο, μάλιστα, αφού οι βόρειοι γείτονες φαίνεται να έχουν στυλώσει τα πόδια όσον αφορά τουλάχιστον τον προσδιορισμό της εθνικής τους ταυτότητας και γλώσσας, αλλά και να αντιτίθενται σε αλλαγή του Συντάγματός τους.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών καταφτάνει με μια αντιπρόταση η οποία στόχο έχει έναν έντιμο συμβιβασμό, αφού η Αθήνα επιθυμεί όχι μόνο να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές από το σκοπιανό Σύνταγμα, αλλά και να κατοχυρωθεί σε αυτό ότι η νέα ονομασία θα είναι erga omnes, έναντι όλων δηλαδή.

Σύμφωνα με την πρόταση Κοτζιά, θα προσαρτηθεί ένα εδάφιο στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με το οποίο η Βουλή της χώρας θα αναγνωρίζει ότι αποδέχεται ότι το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο υπερισχύουν του εθνικού Συντάγματος.

Κι αυτό γιατί και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην υπογραφή διεθνούς σύμβασης με εγγυητή τον ΟΗΕ.

Μια τέτοια εξέλιξη, μάλιστα, δεν θα συνιστούσε διεθνή καινοτομία, αφού παρόμοιο εδάφιο έχει ενταχθεί, για διαφορετικούς λόγους βεβαίως, στο Σύνταγμα της Ολλανδίας.

Οι δύο πλευρές, πάντως, φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στο «Gorna Makedonija» («Άνω Μακεδονία») για την ονομασία της γείτονας, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του κ. Κοτζιά στα Σκόπια.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να «τρέξει» από τη στιγμή που και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πλέον τι ακριβώς επιθυμεί η μία από την άλλη.

Γι’ αυτό, άλλωστε, κι έχει ήδη προγραμματιστεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ την επόμενη εβδομάδα –συγκεκριμένα την Παρασκευή– στη Βιέννη, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Loading