Βουλή: Ξεκινά η μητέρα των μαχών για τη ΝΔ

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Ως τη «μητέρα» των πολιτικών μαχών αντιμετωπίζουν στη Νέα Δημοκρατία τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη Novartis.

Στην Πειραιώς φωνάζουν με όλη τη δύναμη που διαθέτουν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να παρουσιάσει ενόχους και όχι… κατηγορούμενους, για αυτό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει μέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν ξεκινήσει η διαδικασία στην πρόταση να στηθεί μια και όχι δέκα κάλπες, όπως επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου. Το αναφέρει άλλωστε ρητά και το άρθρο 154 του Συντάγματος!

Η χθεσινή αναφορά του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ότι αυτό (μια κάλπη και όχι δέκα) θα εξαρτηθεί από την διαδικασία, αφήνει κάποια σημάδια αισιοδοξίας. Ωστόσο, δεδομένης της κυβερνητικής επιθυμίας να στηθεί ένα κακοπαιγμένο show, το οποίο θα δημιουργήσει μονάχα εντυπώσεις χωρίς να βοηθά στην ουσία της συζήτησης, δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Παρόλα αυτά στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως εφόσον τηρηθούν σωστά οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα μπορέσει να αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση η «τεράστια πολιτική σκευωρία που στήνει η κυβέρνηση για τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων».

«Μπετόν αρμέ» η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα

Όπως έχετε ήδη διαβάσει στο «p», οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατία θα μπούνε στην αίθουσα της Ολομέλειας ως «μπετόν αρμέ», έτοιμοι να πουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, «όχι» όμως στη σκευωρία. Και εδώ τίθεται το ερώτημα πως μπορεί να γίνει αυτό…

Αργά το βράδυ υπήρχε η πληροφορία ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσουν κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, όπως είχε συζητηθεί αρχικά,  αλλά να παραμείνουν στην αίθουσα και φωνάζουν «ναι» στην προανακριτική, χωρίς ωστόσο να ψηφίζουν στις κάλπες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για την όλη διαδικασία θα θεωρούνται ως “απόντες” μιας και δεν θα υπάρχει ψήφος τους.

Αν και το συγκεκριμένο σενάριο χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένους ως «ακραίο», υπάρχουν αρκετοί στο εσωτερικό του κόμματος που τάσσονται υπέρ του, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια «δυναμική και συντεταγμένη», όπως λένε, αντίδραση. Το αν θα υιοθετηθεί και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι κάτι που θα φανεί την ώρα της ψηφοφορίας.

Από εκεί και πέρα οι ομιλητές από πλευράς Νέας Δημοκρατίας θα κινηθούν σε δυο άξονες. Ο πρώτος είναι να κληθούν όλοι οι μάρτυρες να καταθέσουν ενώπιον των πολιτικών προσώπων που κατηγορούν. Να τους κοιτάξουν στα μάτια και να αποδείξουν, εφόσον μπορούν, τα λεγόμενά τους. Αν μπορεί να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, ακόμα καλύτερα, λένε στην Πειραιώς. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την αποφασιστικότητα της Νέας Δημοκρατίας να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να κλείσει βιαστικά τις εργασίες της προανακριτικής. Για αυτό και επιμένουν «όλα στο φως».

Μήνυσε και ο Άδωνις τους προστατευόμενους μάρτυρες

Τέλος, χθες ήταν η σειρά του Άδωνι Γεωργιάδη να μηνύσει τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis. O αντιπρόεδρος της ΝΔ τους κατηγορεί για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση. Μάλιστα χαρακτηρίζει τους τρεις ως «ψευδομάρτυρες».

Loading