Η κυβέρνηση εκνεύρισε τους Αμερικανούς για τη Novartis

Τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών φαίνεται ότι είχαν προκαλέσει οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση Novartis, όπως προκύπτει από την αναφορά που κατέθεσε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η Politik.

H δυσαρέσκεια προκλήθηκε εξαιτίας της δημοσιοποίησης στοιχείων που είχαν δώσει οι αμερικανικές αρχές στην ελληνική πλευρά, έστω και «παράτυπα», τα οποία η κυβέρνηση διαβίβασε στη Βουλή με σκοπό να δημοσιοποιηθούν, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική ρήτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από εκείνο το σημείο και μετά οι Αμερικανοί έπαψαν να δίνουν στοιχεία στην ελληνική πλευρά και αρκέστηκαν μόνο σε τρεις συναντήσεις στη Βιέννη με τους εισαγγελείς Διαφθοράς.

Η πρώτη αναφορά Αγγελή κατατέθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου στις αρχές Ιανουαρίου και η δεύτερη μερικές εβδομάδες αργότερα. Τα όσα αναφέρονται σε αυτές επιφέρουν δυστυχώς ακόμη ένα πλήγμα στο ήδη «τραυματισμένο» κύρος της Δικαιοσύνης.  Πιο αναλυτικά ο κ. Αγγελής κάνει λόγο για διαρροή «διαστρεβλωμένων γεγονότων» στον Τύπο αναφορικά με την περιβόητη συνάντηση της Βιέννης. Ότι, δηλαδή, δήθεν ο ίδιος αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία στη συνάντηση των εισαγγελέων Διαφθοράς στη Βιέννη με Αμερικανούς αξιωματούχους, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά.

«Ενδεικτικώς αναφέρω την περίπτωση καταγγελίας από την πρώην Εισαγγελέα διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου, για διαρροή απορρήτων στοιχείων που αφορούν την ίδια και το σύζυγό της. Επίσης αναφέρω καταγγελία της συζύγου του κ. Στουρνάρα, για διαρροή απορρήτων στοιχείων σε εναντίον της έρευνα, την οποία  έχω διαβιβάσει -τον Ιανουάριο του 2019- στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, προς διεξαγωγή ποινικής έρευνας κατ’ άρθρο 252 Π.Κ» σημειώνει ο κ. Αγγελής.

«Παράτυπες» πληροφορίες από τους Αμερικανούς

Ένα ακόμη σημείο το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που λειτούργησαν οι εισαγγελείς, έχει να κάνει και με τη λήψη στοιχείων από την αμερικανική πλευρά κατά «παράτυπο» τρόπο. Συγκεκριμένα, αντί οι εισαγγελείς διαφθοράς να ακολουθήσουν τη νομότυπη διαδικασία προτίμησαν «την αμφιβόλου νομιμότητας επικοινωνία με τις Δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ, κατά παρέκκλιση των παραπάνω αναφερομένων κανόνων Διεθνούς Δικαστικής συνεργασίας». Η επικοινωνία με τους Αμερικανούς φέρεται να έγινε  «υπό το μανδύα των απόρρητων υπηρεσιακών λόγων όπως αναγράφεται ως αιτιολογία μετάβασης των εισαγγελέων διαφθοράς στο εξωτερικό». Μάλιστα ο κ. Αγγελής κάνει λόγο για τέσσερις συναντήσεις μεταξύ των εισαγγελέων Διαφθοράς και εκπροσώπων των ΗΠΑ. Η πρώτη το διάστημα 12 έως 19 Νοεμβρίου του 2017 στις ΗΠΑ, ενώ ακολούθησαν ακόμη τρεις στη Βιέννη το 2018. Αυτό που πρέπει, πάντως, να επισημανθεί είναι πως οι Αμερικανοί σταμάτησαν να παρέχουν τις όποιες πληροφορίες από τις 23 Ιανουαρίου 2018 και μετά. Ο λόγος; Ο τρόπος που χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση τα έγγραφα που είχαν δοθεί στις ελληνικές αρχές και η διαβίβαση τους στη Βουλή με παράλληλη «διαρροή» προς τα ΜΜΕ, ενώ υπήρχε ρήτρα να μην γίνει κάτι τέτοιο.

«Εικάζεται δε ότι τούτο οφείλεται στο γεγονός πως συγκεκριμένα έγγραφα των ΗΠΑ τέθηκαν στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, παρά τη γραπτή ρήτρα μη χρησιμοποιήσεως αυτών», υπογραμμίζει στην αναφορά του ο κ. Αγγελής.

Βιασύνη για διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα

Ένα ακόμη σημείο το οποίο είναι άξιο αναφοράς είναι η «βιασύνη» των εισαγγελέων Διαφθοράς να ασκήσουν ποινικές διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα. Όπως αναφέρει ο  κ. Αγγελής εξ αρχής, στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν χαράχτηκε κάποια «συγκεκριμένη στρατηγική χειρισμού και έρευνας».

«Από την αρχή της τοποθέτησής μου ως επόπτης διαφθοράς, αντιλήφθηκα ότι υπήρχε σχετική βιασύνη να ασκηθεί κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς, να παραπεμφεί η υπόθεση σε ανακριτή και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις, αφού τα ονόματα θα τα προσδιόριζε ο ανακριτής και τα υπόλοιπα θα τα έβρισκε ο ανακριτής», επισημαίνει ο κ. Αγγελής. Ο ίδιος, μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεση του σε αυτή την ανακριτική τακτική, καθώς επίσης και τον προβληματισμό του.

O πανίσχυρος «Ρασπούτιν»

Στην αναφορά του ο κ. Αγγελής στρέφει τα βέλη του σε βάρος του «Ρασπούτιν». Πρόκειται για πρόσωπο το οποίο έχει κατονομάσει και η προηγούμενη Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, μετά από δημοσιεύματα με αναφορές στο σύζυγό της και την ίδια να καταθέτει μηνύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή ο επονομαζόμενος «Ρασπούτιν» είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει τη δυνατότητα να διορίζει «παιδιά και νύφες» ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης, «ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου». Μάλιστα ο κ. Αγγελής δείχνει τον περιβόητο «Ρασπούτιν» ως το πρόσωπο που πιθανώς ευθύνεται για τις διαρροές στον Τύπο σε βάρος του.

«Το άτομο το οποίο εξύφανε την σε βάρος μου σκευωρία, έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια “τύπου Ρασπούτιν”, όρος που έχει χρησιμοποιηθεί από την πρώην Εισαγγελέα διαφθοράς, έχει προσβάσεις στα ΜΜΕ, έχει νομικές γνώσεις, χωρίς να αποκλείεται να έχει γνώσεις μυστικών υπηρεσιών, αφού η κατασκευή του σεναρίου για δήθεν “στικάκι”, μόνο σε σενάρια μυστικών υπηρεσιών μπορεί συνειρμικά να οδηγήσει» τονίζει ο κ. Αγγελής. Ο πρώην επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς υποστηρίζει επίσης ότι το πρόσωπο αυτό είχε στόχο να τον «εξουδετερώσει από επόπτη των Εισαγγελέων Διαφθοράς», καθώς η δική του στρατηγική έρευνας, «δεν συμφωνούσε με αυτήν που είχε χαραχθεί μέχρι τότε για την συγκεκριμένη υπόθεση». Επίσης ο περιβόητος «Ρασπούτιν» φέρεται -σύμφωνα με τον κ. Αγγελή- να «γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της δικαιοσύνης και είχε τις γνώσεις αλλά και τη δυνατότητα να επεμβαίνει κατά την απονομή αυτής».

Ενήμεροι Καλογήρου και Δημητρίου

Να σημειωθεί ότι ο κ. Αγγελής υποστήριξε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι είχε  ενημερώσει εγκαίρως τόσο τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, όσο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για «τον δικονομικώς στραβό δρόμο», που είχε λάβει η ανακριτική πορεία της υπόθεσης Novartis. Πλέον όλα τα φώτα στρέφονται στην κατάθεση που θα δώσει σήμερα ο κ. Αγγελής στον αντιεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Δημήτρη Δασούλα, ο οποίος διενεργεί σχετική έρευνα για τις καταγγελίες του. Το ερώτημα που τίθεται πάντως είναι κατά πόσο ο κ. Αγγελής θα κατονομάσει τον πανίσχυρο «Ρασπούτιν»…

Στο βάθος Ειδικό Δικαστήριο

Σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες της. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη νέα Βουλή, η οποία θα διερευνήσει τις ευθύνες πολιτικών και κορυφαίων δικαστικών για την εξέλιξη της υπόθεσης μετά τις καταγγελίες του κ. Αγγελή. Στην ήδη τραυματισμένη εικόνα της Δικαιοσύνης θα πρέπει επίσης να προστεθεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης να διορίσει νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου. Κάτι το οποίο ναι μεν κινείται εντός του πλαισίου του Συντάγματος, πολιτικά όμως εγείρει σοβαρά ζητήματα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Από ό,τι φαίνεται πάντως η υπόθεση Novartis αναμένεται να έχει ακόμη πολλά επεισόδια, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές και θα χρειαστεί λεπτό χειρισμό και από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Politik” την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Loading