Η Ελλάδα δε θα ασκήσει βέτο στην είσοδο της πΓΔΜ στην EUSAIR

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, με επιστολή του προς τους αρμόδιους Επιτρόπους Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, γνωστοποίησε την πρόθεση της Ελλάδας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).

Στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν ήδη οι Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη. H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων οι οποίοι αφορούν τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τη Συνδεσιμότητα (Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η στρατηγική της ΕΕ για την περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου προάγει την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία στην περιφέρεια βελτιώνοντας την ελκυστικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη συνδεσιμότητά της. Στοχεύει επίσης στην προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος καθώς και του περιβάλλοντος της ενδοχώρας και των οικοσυστημάτων. Επιπλέον, η εν λόγω στρατηγική αναμένεται να ενσωματώσει καλύτερα στην ΕΕ τόσο τις υποψήφιες όσο και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες σε όλη την Περιφέρεια.

Loading