Η Δικαιοσύνη έκλεισε τη δικογραφία των CDS

Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας, η δικαιοσύνη έκλεισε τη δικογραφία για τα CDS!

Με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως οικονομικού εγκλήματος, Μαριάννας Ψαρουδάκη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία  που είχε σχηματιστεί  για την αγοραπωλησία ασφαλίστρων κινδύνου του ελληνικού χρέους, την περίοδο 2009-2010 σε σχέση με το ενδεχόμενο εμπλοκής του  Αντρίκου Παπανδρέου, αδερφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σε πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας.

Το σκεπτικό της αρχειοθέτησης

Η υπόθεση αρχειοθετήθηκε με το σκεπτικό  ότι δεν προέκυψε τυχόν σύνδεση του Αντρίκου Παπανδρέου με τη  διεθνή  εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion  η οποία είχε προμηθευθεί ασφάλιστρα κινδύνου από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κι ακόμα γιατί με βάση και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν διαπιστώθηκε ότι κάποιοι κερδοσκόπησαν πουλώντας CDS.

Μήνυση για μεθοδευμένη και σκόπιμη χειραγώγηση

Υπενθυμίζεται ότι η  έρευνα είχε ξεκινήσει  το 2010 από τον εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει ένας δικηγόρος και ένας οικονομολόγος στρεφόμενοι κατά παντός υπευθύνου, επενδυτικού οίκου, χρηματοοικονομικού οργανισμού, οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης κ.α, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μεθοδευμένη και σκόπιμη χειραγώγηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας με στόχο την ξέφρενη κερδοσκοπία .

«Ατεκμηρίωτες» οι καταγγελίες για τον Αντρίκο Παπανδρέου

Την Άνοιξη του 2012 ο εισαγγελέας κ. Κορέας ζήτησε με πόρισμά του την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως προς το σκέλος των καταγγελιών που αφορούσαν τον Αντρίκο Παπανδρέου, θεωρώντας ατεκμηρίωτες τις σε βάρος του καταγγελίες.

Ωστόσο, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης είχε διαφωνήσει, και είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα Κορέα να διενεργήσει περαιτέρω  έρευνα  προκειμένου να αναζητηθεί  όλη η διαδρομή των CDS στο επίμαχο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα  η πορεία των ασφαλίστρων κινδύνου  που προμηθεύτηκε η διεθνής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion,  από το Τ.Τ. για να διαπιστωθεί  εάν η αγορά – προμήθεια τους συνδέεται με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση της συγκεκριμένης εταιρείας και πιθανά κερδοσκοπικές κινήσεις.

Μάλιστα στην επίμαχη έγγραφη παραγγελία του ο τότε οικονομικός εισαγγελέας ζητούσε να διενεργηθούν συγκεκριμένες συμπληρωματικές προανακριτικές πράξεις, προκειμένου να διακριβωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της χειραγώγησης ή της εσωτερικής πληροφόρησης.

Loading