“Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλό δρόμο”!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

«Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλό δρόμο»! Σε αυτήν τη φράση, την οποία μοιράζεται μαζί μας άνθρωπος πολύ κοντά στον Νίκο Κοτζιά, συμπυκνώνεται το μομέντουμ γύρω από το ενδεχόμενο συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό κι όχι μόνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το όνομα στο οποίο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές είναι το «Gorna Makedonija» («Άνω Μακεδονία»), όπως έχουμε γράψει στο www.politik.gr εδώ κι αρκετό καιρό, με δεδομένο ότι οι γείτονες προτιμούν τον εδαφικό από το χρονικό προσδιορισμό.

Ιδιαιτέρως σημαντικές, πάντως, κρίνονται οι συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Σκοπιανό ομόλογό του στη Σόφια σήμερα Πέμπτη κι αύριο Παρασκευή στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Όλα αυτά, πάντως, δεν σημαίνουν πως η Αθήνα είδε με καλό μάτι την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στην Άγκυρα, σε μια εποχή μάλιστα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους.

Διπλωματικές πηγές μας τονίζουν πως κατανοούν την επιθυμία του Ζόραν Ζάεφ να δημιουργήσει μοχλό πίεσης προς την ελληνική πλευρά, αλλά σημειώνουν με νόημα πως ο τρόπος που έγινε ήταν τουλάχιστον άκομψος.

«Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να εντάξει τα Σκόπια στο τόξο επιρροής που δημιουργεί στα Βαλκάνια, αλλά πρέπει και τα Σκόπια να κατανοήσουν ότι είναι η ένταξή τους στους δυτικούς θεσμούς, με τα οικονομικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που αυτή συνεπάγεται, που τους συμφέρει κι όχι η ανατολική οδός», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Όπως κι αν έχει, στο ελληνικό ΥΠΕΞ δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη δυσκολία που θα έχει ο κ. Ζάεφ να πείσει τα υπόλοιπα κόμματα ως προς τις αλλαγές στο Σύνταγμα και στα σχολικά βιβλία της χώρας, αλλά και τα αλβανικά ως προς την θεμελίωση του «Μακεδονία» ως δεύτερου συνθετικού της γείτονος.

Γι’ αυτό ακούγεται όλο και πιο έντονα η επιλογή της διεθνούς συνθήκης, η οποία θα έλυνε αυτά τα ζητήματα και θα επέτρεπε στις δύο κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση με το κεφάλι ψηλά.

 

Loading