Η απάντηση του ΥΠΕΞ στους Τούρκους

Τα περί «ανεύθυνης στάσης» του Νίκου Κοτζιά από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έμειναν ασχολίαστα από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απάντησε στην Τουρκία και την κάλεσε να υιοθετήσει τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό.

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί», ανέφερε αρχικά ο κ. Γεννηματάς.

«Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Τι είχαν αναφέρει οι Τούρκοι

Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Γεννηματά αποτέλεσαν οι δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ξανά ότι η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που είναι μη ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και απέχει πολύ από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση».

Loading