«Ο Μητσοτάκης πίσω από τη γραμμή Σαμαρά»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Νίκος Βούτσης είπε σήμερα Τετάρτη δημοσίως αυτό που στο www.politik.gr έχουμε γράψει εδώ και ημέρες: πως στο Μαξίμου θεωρούν πως το Μακεδονικό θα αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, όπως αποτέλεσε πριν 25 χρόνια, αλλά αυτήν τα φορά θύμα δεν θα είναι η κυβέρνηση, αλλά η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, ενδεχομένως στο σύνολό της!

Αυτό που δεν είπε ο πρόεδρος της Βουλής στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ωστόσο ψιθυρίζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες στην Ηρώδου Αττικού είναι η εκτίμηση πως τελικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συρθεί πίσω από την επιλογή Αντώνη Σαμαρά κι όσους την εκπροσωπούν σήμερα στη ΝΔ, δηλαδή στη μη αποδοχή της οποιασδήποτε χρήσης του όρου «Μακεδονία», όπως ήταν άλλωστε και η απόφαση στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το 1992.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που μοιράζονται μαζί μας κυβερνητικές πηγές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανησυχεί απλώς πως αν δεν ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή θα εμφανιστεί στα δεξιά του ένα νέο κόμμα με λαϊκή δυναμική.

Φοβάται πως μπορεί να προκληθεί σοβαρή διάσπαση και στο ίδιο του το κόμμα, ανάλογη με του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015!

“Δεν κατείχαν υπουργικό αξίωμα”

Όσον αφορά την υπόμνηση από την Πειραιώς παλαιότερων δηλώσεων Τσακαλώτου- Γαβρόγλου και Χριστοδουλοπούλου, με τις οποίες υποστήριζαν πως δεν έχει σημασία το όνομα της βόρειος γείτονος, από το Μαξίμου απαντούν πως, σε αντίθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη ή τον κ. Σαμαρά, κανείς από τους τρεις τους δεν κατείχε προ δεκαετίας και δεν κατέχει σήμερα κάποιο υπουργικό αξίωμα που να σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση και πως απηχούσαν προσωπικές κι όχι κομματικές απόψεις.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, επιμένουν να μας υποβαθμίζουν τη σημασία του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης.

Κάνουν ένα ακόμα βήμα, μάλιστα, μιλώντας για συγκέντρωση η οποία βασίστηκε κατά κύριο λόγο στο μηχανισμό του Αντώνη Σαμαρά και δευτερευόντως στον αντίστοιχο των ομιλητών!

Γι’ αυτό και δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαιτέρως για το αντίστοιχο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα ή στον Πειραιά την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου.

Loading