Εδώ η δόση, εκεί η δόση, πού ‘ναι η δόση;

Το περιβόητο… τέλος του μνημονίου αναμένεται τον Αύγουστο, αλλά δεν αποκλείεται να φτάσει χωρίς να εκταμιευθεί η τελευταία δόση του προγράμματος!

Πλέον, θεωρείται ορατό το ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί ολόκληρη η τελευταία δόση των 11,7 δισ. ευρώ μετά το τέλος του 3ου μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο. Μάλιστα, ήδη κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται πως προετοιμάζονται για αυτό το σενάριο, το οποίο είναι πιθανό να επαληθευτεί εάν τελικά η Αθήνα δεν καταφέρει να παραδώσει εκπληρωμένα όλα τα προαπαιτούμενα.

Όπως αναφέραμε και τις προηγούμενες ημέρες, εξάλλου, ο ρυθμός εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης είναι εξαιρετικά αργός και έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους θερμούς.

Ως εκ τούτου, και αυτοί, από την πλευρά τους, φέρονται να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να «φρενάρουν» την καταβολή της τελευταίας δόσης των 11,7 δισ. ευρώ που είναι προγραμματισμένη για το καλοκαίρι.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η κυβέρνηση

Αυτή η εξέλιξη φέρνει την κυβέρνηση σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία, εδώ και καιρό όλα τα μέλη της ευαγγελίζονται και έχουν κάνει σημαία τα περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο. Ένα «φρένο» στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ωστόσο, θα «προσγειώσει» αρκετούς στην πραγματικότητα.

Στον αντίποδα, η εφαρμογή των επώδυνων προαπαιτούμενων, όπως η αξιολόγηση στο Δημόσιο, θα έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείεται να θελήσει να «αγοράσει» πολιτικό χρόνο.

Οι… χαλαροί δανειστές

Όσον αφορά τους δανειστές, το ενδεχόμενο καθυστέρησης της τελευταίας δόσης δεν τους επηρεάζει ιδιαιτέρως, καθώς από τα 11,7 δισ. που αναμένει η χώρα μας, ελάχιστα θα επιστρέψουν άμεσα σε εκείνους. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα, εξάλλου, προορίζονται για να παραμείνουν στα ταμεία του κράτους ως “δικλείδα ασφαλείας”, για την κάλυψη επόμενων εκδόσεων ομολόγων.

 

Loading