ΔΝΤ: Ποια «καθαρή έξοδος»; Παραμένετε σε επιτήρηση

Μπορεί στην Ελλάδα η κυβέρνηση να τονίζει ότι πλησιάζει η έξοδος από τα μνημόνια και από την οικονομική επιτήρηση, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει διαφορετική άποψη και δείχνει αποφασισμένο να «τραβήξει αυτιά» σε περίπτωση που ξεκινήσει άμεσα η παροχολογία.

Επί της ουσίας οικονομολόγοι του Ταμείου, δεν βλέπουν άμεσα «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, καθώς όπως τονίζουν η Ελλάδα χρειάζεται μακροπρόθεσμες βελτιώσεις, χωρίς να καλλιεργείται κλίμα εφησυχασμού, πως όλα τελείωσαν οριστικά.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Τζέφρι Φρανκς, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters συνέστησε προσοχή στην ελληνική κυβέρνηση, παρότι όπως είπε η οικονομία ανακάμπτει, η χώρα αναπτύσσεται, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την οικονομία και υπήρξε επάνοδο στις αγορές.

Δεν έχουν όλα τελειώσει. Η χώρα έχει μπροστά της μια πρόκληση, να δελεάσει τους επενδυτές για το επταετές ομόλογο που πρόκειται να εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

“Εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά…”

«Ομολογουμένως η χώρα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις και την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων που τέθηκαν και το Ταμείο δεν βλέπει προς το παρόν ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας για φέτος» υπογράμμισε ο κ. Φρανκς και πρόσθεσε πως «θα ήταν δείγμα εμπιστοσύνης η προσέλκυση περισσοτέρων συντηρητικών Funds, που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στις αγορές ομολόγων».

Στο μεταξύ δύο μεγάλοι επενδυτές δήλωσαν στο Reuters πως δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν, επειδή υπάρχει ακόμη ανησυχία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ένας άλλος επενδυτής υπογράμμισε πως θα κινηθεί προσεκτικά.

Loading