Δεν θα έχει μόνο Novartis η ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ο.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα στις 11.00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εισηγηθεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη ώστε οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις τους στην πλήρη διαλεύκανση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που τίθενται και τα οποία έχουν στριμώξει τη ΝΔ στα σκοινιά.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, όπως πληροφορούμαστε δεν σκοπεύει να περιοριστεί στην ομιλία του μόνο στο θέμα της Novartis.

Ο ίδιος επιθυμεί να αναδείξει την θετική ατζέντα γιατί πιστεύει ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη επιτύχει πολλά και μπορεί να καταφέρει περισσότερα.

Γι’ αυτό και θα μιλήσει διεξοδικώς για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές- με τελευταία αυτή της προηγούμενης εβδομάδας-, ενώ παραλλήλως θα θέσει τους βασικούς στόχους για το προσεχές χρονικό διάστημα, τόσο μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια όσο και μετά από αυτό.

Στις 26 Φεβρουαρίου, άλλωστε, αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM) όχι μόνο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και για να γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τονίσει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης του Μακεδονικού όσο το δυνατό συντομότερα.

Στα τέλη αυτής της εβδομάδας, εξάλλου, συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ αντιστοίχως, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως ο πρώτος θα παραδώσει στον δεύτερο Σύμφωνο που θα αντιστοιχεί στην ελληνική πρόταση όχι μόνο για το όνομα, αλλά για όλες τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως προς το ονοματολογικό, η ελληνική πλευρά φαίνεται να προκρίνει το «Gornamakedonija» («Άνω Μακεδονία») ως μία λέξη κι αμετάφραστη από τα σλαβικά.

 

Loading