Δανέλλης: «Σύνθετη ονομασία ή σκέτο Μακεδονία το πραγματικό ερώτημα»

«Όχι μόνο δεν πουλάμε ή χαρίζουμε, αντιθέτως προσπαθούμε να πάρουμε πίσω», υποστήριξε ο Σπύρος Δανέλλης, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Προτιμάς σύνθετη ονομασία ή σκέτο Μακεδονία; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου και πρόσθεσε πως «η μεγάλη απάτη που έστησε πολιτικές, δημοσιογραφικές και εκκλησιαστικές καριέρες, αλλά και δημιούργησε ή πολλαπλασίασε περιουσίες, στις μέρες μας ήρθε ως εξής: Θέλεις τον όρο Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής σου χώρας;».

Παράλληλα, ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε πως «με τη μυωπική μας διαχείριση, όπου μέλημα ήταν το ψηφοθηρικό – μικροκομματικό συμφέρον και όχι το εθνικό, καταλήξαμε σήμερα το μεγάλο μας ζητούμενο, να έχει περιοριστεί στην διασφάλιση της μη μονοπώλησης, της μη αποκλειστικής χρήσης από την γειτονική χώρα του όρου Μακεδονία».

«Ο πατριωτισμός απαιτεί  και σεβασμό στον πατριωτισμό των άλλων»

Ακόμη, ο κ. Δανέλλης υποστήριξε πως «ο γνήσιος πατριωτισμός απαιτεί αυτοπεποίθηση και σεβασμό στον πατριωτισμό των άλλων» και πρόσθεσε:

«Οι Δημοκρατίες που σέβονται τους θεσμούς και τους πολίτες τους, δεν δημιουργούν αλύτρωτους. Κι αν δεν έχεις πολίτες που να νιώθουν αλύτρωτοι, αλυτρωτισμό δεν φοβάσαι.

Η υπόθεση του ονόματος βγήκε από το ψυγείο, γιατί η κατάρρευση του εθνικιστικού VMRO κι η άνοδος στην εξουσία του Σοσιαλδημοκράτη Ζάεφ και των αλβανόφωνων κλείνει την περίοδο της απόλυτης εθνικιστικής αδιαλλαξίας και ζωντανεύει την υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγμάτευση.

Αν τώρα που οι γείτονες άλλαξαν όνομα και Σύνταγμα, εμείς, η Βουλή των Ελλήνων, αρνηθούμε με οποιοδήποτε πρόσχημα την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα γίνουμε οι αποσυνάγωγοι της διεθνούς κοινότητας, της Δύσης, στην οποία όλο το συνταγματικό τόξο, πλην ΚΚΕ, ομνύουμε. Απαξίωση κι απομόνωση».

Loading