«Δίνετε μέρισμα γιατί κόψατε παροχές»

Σε αποκαλύψεις για το πώς κόπηκαν 300 εκατ. ευρώ από κοινωνικές δαπάνες και ΚΕΑ προκειμένου να μοιραστεί «κοινωνικό μέρισμα» αλλά και για τη νέου τύπου επιτήρηση με το «υβριδικό μνημόνιο» μετά το 2018 προχώρησαν χθες ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Παράλληλα αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ούτε τις θεομηνίες, τους σεισμούς και τις μεταναστευτικές ροές που έπληξαν φέτος τα ακριτικά ελληνικά νησιά για να πείσει τους θεσμούς να αποφευχθεί η νέα αύξηση -κατά 50% του ΦΠΑ- σε 32 νησιά του Αιγαίου από 1/1/2018. Οι αποκαλύψεις ήταν απανωτές:

Κοινωνικό μέρισμα

Ευρωπαϊκή πηγή εξήγησε πως οι θεσμοί δεν διαφώνησαν με την καταβολή του καθώς δεν το θεωρούν «παροχή» αλλά χρήματα που προορίζονταν εξ αρχής για υγεία και πρόνοια που περικόπηκαν ή ως οφειλόμενα  σε συνταξιούχους και στη ΔΕΗ βάσει δικαστικών και διοικητικών αποφάσεων. «Δεν τα βλέπουμε ως νέο χρήμα», ανέφερε, «αλλά ως μέρος της υποχρηματοδότησης κοινωνικών δαπανών το 2017, όπου μεταξύ άλλων προβλεπόταν ότι θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΚΕΑ 700.000 δικαιούχοι αλλά χρηματοδοτήθηκαν 500.000».

ΦΠΑ σε 32 νησιά

Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή «ψαλίδισε» τις προσδοκίες για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ κατά 50% υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος ενίσχυσης των νησιωτών, δεδομένου ότι η διατήρηση δύο ταχυτήτων «δημιουργεί γραφειοκρατία». Φαίνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν έπεισε για το αίτημα που υπέβαλε, παρά τα ακραία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών αυτών, λόγω του προσφυγικού και ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Λέσβο.  Ο επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας χθες σε συνέδριο για την ελληνική Οικονομία, πρόκρινε ως μέσοενίσχυσης της αξιοποίηση των κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία

“Υβριδικό” μνημόνιο

Πρόγευση για τη νέου τύπου επιτήρηση που έρχεται μετά τον Αύγουστο του 2018 έδωσε χθες ο επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο. Στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου κατέδειξε πως μικρή αξία έχει για τη χώρα μας αν στα οκτώ χρόνια των μνημονίων εκπλήρωσε χιλιάδες προαπαιτούμενα, αφού πολλά φαντάζουν ξεπερασμένα πλέον από τα γεγονότα και τον οικονομικό ανταγωνισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντιθέτως, ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών υπέδειξε στις ελληνικές κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να κινούνται από το 2018 και μετά στην επίτευξη στόχων και επιδόσεων «πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» τονίζοντας ότι δεν είναι χρήσιμο ή ωφέλιμο να χρησιμοποιείται ο όρος «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια καθώς πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και μετά το 2018.

 

Πηγή: Protothema.gr

Loading

Αφήστε μια απάντηση