“Δήθεν υπόθεση Πετσίτη-Αρτεμίου-Ξεπαπαδέα”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Για δήθεν υπόθεση Πετσίτη- Αρτεμίου- Ξεπαπαδέα έκανε λόγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Politik κατά τη σημερινή (Τρίτη) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξάλλου, έθεσε υπόψη μας κι έγγραφο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας που αποδεικνύει ότι η γενική γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς είχε παραιτηθεί εγκαίρως από τις ιδιωτικές της υποχρεώσεις.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ αρνήθηκε πως η κυβέρνηση ήταν δέσμια, και σε επικοινωνιακό επίπεδο, του Πάνου Καμμένου κατά τη διαπραγμάτευση και υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναλυτικώς οι ερωτήσεις-απαντήσεις:

POLITIK: Κύριε Εκπρόσωπε, όσον αφορά την υπόθεση Πετσίτη-Αρτεμίου και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε αυτήν την υπόθεση, της κύριας Ξεπαπαδέα, θεωρείτε πως οι δημόσιες εξηγήσεις που έχουν δοθεί από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα καλύπτουν την κυβέρνηση; Θα έπρεπε να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις; Και είπατε προηγουμένως ότι δεν μπαίνετε στην ουσία της υπόθεσης Novartis, αλλά έχει βγάλει η Ν.Δ. ανακοινώσεις και τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα και μιλάνε, πρώτον για τον τεμαχισμό των παραγγελιών από την πλευρά της δικαιοσύνης. Από τη μία έχουμε τους τέσσερις που πάνε στο αρχείο, τους πέντε που συνεχίζεται η έρευνα, τον κύριο Λοβέρδο που πάει η υπόθεση στη Βουλή. Και την ίδια ώρα έχουμε και το θέμα το κατά πόσο είναι σύνηθες αυτό. Επικαλούμαι και τη νομική σας ιδιότητα για να μου απαντήσετε κατά πόσο είναι σύνηθες να τεμαχίζεται έτσι μία τέτοια υπόθεση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, σε σχέση με το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, για τη δήθεν υπόθεση Πετσίτη-Αρτεμίου και τη δήθεν εμπλοκή της Γενικής Γραμματέως κατά της Διαφθοράς στη συγκεκριμένη δήθεν υπόθεση. Κατ’ αρχάς, το αν υπάρχει υπόθεση το λέτε εσείς. Εγώ θεωρώ ότι δεν υφίσταται καμία υπόθεση. Από την ίδια την Αρχή για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες έχει γίνει σαφές ότι ειδήσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία είναι γνωστά για τις «φιλοκυβερνητικές» τους θέσεις, συγκεκριμένα νομίζω ότι η υπόθεση αυτή επανεκκινήθηκε από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, αν δεν κάνω λάθος, έγινε λόγος για διαστρέβλωση των στοιχείων σε μία υπόθεση που, ούτως ή άλλως, είναι μυστική.

Τώρα, από εκεί και πέρα, σε σχέση με την κυρία Ξεπαπαδέα, τη γ.γ. κατά της Διαφθοράς, την οποία εσείς προσπαθήσατε με την ερώτησή σας να εμπλέξετε σε μία υπόθεση, για την οποία σας εξήγησα προηγουμένως το τι ακριβώς συμβαίνει, έχω να σας πως το εξής: Η κυρία Ξεπαπαδέα υπήρξε δικηγόρος, όπως η ίδια εξήγησε, μίας εταιρείας η οποία εμπορεύεται ιατρικά μηχανήματα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια και, μάλιστα, την εκπροσώπησε σε μία και μόνο δίκη, η οποία είχε να κάνει με την οφειλή μίας άλλης εταιρείας προς την εταιρεία αυτή, την εμπορική αυτή εταιρεία, και για μία κατάσχεση εις χείρας τρίτου που έγινε ακριβώς εξαιτίας αυτής της οφειλής. Επομένως, ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω τι ακριβώς μεμπτό υπάρχει στο γεγονός ότι μία δικηγόρος εκπροσώπησε μία εμπορική εταιρεία ενώπιον ενός ελληνικού δικαστηρίου.

Σήμερα, όμως, είδε και κάτι άλλο το φως της δημοσιότητας ότι δήθεν η κυρία Ξεπαπαδέα βρίσκεται στο Δ.Σ. μίας εταιρείας, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται με βάση το γεγονός ότι και η ίδια αυτή τη στιγμή είναι γ.γ. κατά της Διαφθοράς. Άλλη μία διαστρεβλωμένη είδηση, σκοπίμως διαστρεβλωμένη, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να σπιλώσει τιμές και υπολήψεις ανθρώπων οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στη διαφθορά στη χώρα αυτή. Και νομίζω ότι η κυρία Ξεπαπαδέα, προφανώς, για να δέχεται μία τέτοια επίθεση, κάτι καλό έχει κάνει στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Και με αυτήν την έννοια, θέλω να πω ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτήν τη θέση για πολύ καιρό ακόμα. Να σας πω, όμως, ότι εδώ έχω μία ανακοίνωση από το Επιμελητήριο της Κέρκυρας, από τις 9/2/2016, στην οποία γράφεται ακριβώς το εξής: Μετά την αναχώρηση της Αναστασίας Ξεπαπαδέα τον Μάιο του 2015 και την παραίτηση από 10/12/2015 ενός άλλου μέλους, εκλέγεται νέο Δ.Σ. για την εταιρεία για την οποία έγινε λόγος σε διάφορα δημοσιεύματα με πενταετή θητεία και στη συνέχεια αναφέρονται τα μέλη του Δ.Σ. Αυτό μου κάνει εντύπωση. Πώς τα διάφορα «λαγωνικά» της δημοσιογραφίας δεν το είδαν και επιχείρησαν, για άλλη μία φορά, με ψευδείς, με κατασκευασμένες, με fake ειδήσεις να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να δημιουργήσουν όρους, αν θέλετε, καχυποψίας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Ακούστε να δείτε. Όσο και να ψάξετε, όσο και να ψάχνουν κάποιοι, δεν πρόκειται να βρείτε τίποτα μεμπτό από αυτήν την κυβέρνηση, η οποία καθημερινά δίνει δείγμα γραφής σεβασμού του νόμου, σεβασμού του δημοσίου συμφέροντος και μάχης ενάντια στη διαφθορά. Όσο και αν κάποια «λαγωνικά» της πληρωμένης δημοσιογραφίας από τη μεριά της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να συκοφαντούν, συνεχίζουν να παράγουν κατασκευασμένες και ψευδείς ειδήσεις, τόσο περισσότερο εμείς θα πεισμώνουμε για να πολεμήσουμε τη διαφθορά, το πολιτικό και οικονομικό καθεστώς της ολιγαρχίας σε αυτήν εδώ τη χώρα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, το οποίο μου θέσατε, ο τρόπος με τον οποίο κάθε φορά η Εισαγγελία, οποιαδήποτε Εισαγγελία διαχειρίζεται μία υπόθεση είναι αποκλειστικά δική της αρμοδιότητα και από εκεί και πέρα εγώ δεν πρόκειται να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο.

POLITIK: Κύριε Εκπρόσωπε, σχολιάστηκε πολύ η ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στο Γαλάτσι και το γεγονός ότι αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές σε προοδευτικούς πολίτες, πολύ λίγες φορές στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Αριστερά. Υπήρξαν και κάποιες δηλώσεις, όπως του κ. Τσακαλώτου, που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι χρήσιμος στην Ευρώπη μόνο εάν παραμείνει στην Αριστερά. Ήθελα ένα σχόλιό σας επί τούτου. Και ένα δεύτερο σχόλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρείτε πως υπήρχε λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι να φτάσουμε στη Συμφωνία και κατά την υπερψήφισή της και αν αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι συγκυβερνούσατε με τους ΑΝΕΛ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε τη συνήθεια να κάνετε δύο ερωτήσεις, οι οποίες συνήθως είναι και άσχετες μεταξύ τους, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν θα το σχολιάσω αυτό. Να προσπαθήσω να βρω έναν ειρμό. Κατ΄αρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όμως, να σας θυμίσω ότι το Σάββατο, αυτό το οποίο έγινε ήταν ένα κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τους προοδευτικούς πολίτες για να συγκροτηθεί η Προοδευτική Συμμαχία. Επομένως, ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε παρά να απευθύνεται και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια στιγμή να απευθύνεται και στους προοδευτικούς πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τι; Βλέπουν ότι η μοναδική πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να υπερασπιστεί αξίες, αρχές, στόχους και να υπερασπιστεί και την ευρωπαϊκή προοπτική απέναντι στην άνοδο, την ακραία άνοδο νεοφιλελεύθερων δυνάμεων οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να σφιχταγκαλιάζονται με την ακροδεξιά –αυτό το βλέπουμε και στο παράδειγμα της Ν.Δ., όπου ο κ. Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει ένα πολιτικό υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αλλά και ακροδεξιού εθνικιστικού λόγου- άρα λοιπόν η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντιπαρατεθεί με αυτή τη νέα πολιτική κατάσταση τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, είναι ακριβώς η Αριστερά, η οποία πρέπει να δημιουργήσει μια όσο το δυνατόν πιο μαζική, όσο το δυνατόν ευρύτερη Προοδευτική Συμμαχία. Άρα, λοιπόν, δεν τίθεται κανένα θέμα περί της παραμονής ή της μη παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερά.

Η δεύτερη ερώτησή σας αφορούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν τη διαχειριστήκαμε ορθά ή λανθασμένα. Εμείς επί έναν ολόκληρο χρόνο αυτό το οποίο προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές συναινέσεις πάνω στην εθνική γραμμή, όπως αυτή είχε καθοριστεί την τελευταία 20ετία. Η Ν.Δ., εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι δέσμιος της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη, είναι προφανές ότι ξέχασε τις παλιές του απόψεις σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, αποφάσισε να αγκαλιάσει ακροδεξιές πρακτικές. Αποφάσισε να φλερτάρει, αν όχι να υιοθετήσει έναν ακραίο εθνικισμό, να μετατρέψει τη Ν.Δ. από κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα σε παρακολούθημα, αν θέλετε, των πολιτικών τοποθετήσεων της Χρυσής Αυγής. Και με αυτή την έννοια, οδηγηθήκαμε στη Συνθήκη αυτή, όπου τελικώς η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιων φιλελεύθερων κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών βουλευτών, οι οποίοι σέβονται το παρελθόν τους, σέβονται τις ιδέες τους, σέβονται τις αρχές τους σε πλήρη και απόλυτη αντίθεση με αυτό το οποίο έκανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ξέχασε όλα όσα έλεγε 30 χρόνια και για να μην έχει εσωκομματικά προβλήματα, να μην αντιμετωπίσει, εν πάση περιπτώσει, μια εσωκομματική σύγκρουση με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είναι ο πραγματικός, αν θέλετε, αρχηγός της Ν.Δ. επέλεξε τη συγκεκριμένη γραμμή. Άρα, λοιπόν, η ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να έχει το πολιτικό σθένος να υπερασπιστεί τις παλιές του απόψεις. Αντίθετα, αγκάλιασε τον ακροδεξιό εθνικισμό της ακροδεξιάς ομάδας του κόμματός του.

POLITIK: Συγγνώμη, η κυβέρνηση ήταν δέσμια του κ. Καμμένου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είδατε, εμείς, από την πρώτη στιγμή, ανεξαρτήτως της πολιτικής τοποθέτησης του κ. Καμμένου, καταλήξαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως, τι εννοείτε «αν ήμασταν ή δεν ήμασταν δέσμιοι»; Το γεγονός ότι είχαμε μια πολιτική συνεργασία δεν μας εμπόδισε από το να ολοκληρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι είναι αυτονόητη η απάντηση στο ερώτημά σας.

Loading