Γ. Πατούλης: Λίγες μέρες πριν από το Πάσχα οι πόλεις κινδυνεύουν να πνιγούν στα σκουπίδια

Τον κώδωνα του κινδύνου για υγειονομικά προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών όπως η καθαριότητα και η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, λόγω της λήξης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα κρούει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της ΚΕΔΕ και το αίτημα της για νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες των δήμων, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο συγκεκριμένο αίτημα.

Μετά τη λήξη στις 31 Μαρτίου των συμβάσεων των εργαζομένων που απασχολούνταν στον τομέα καθαριότητας των δήμων οι υπηρεσίες, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη υπολειτουργούν, καθώς το νέο προσωπικό που έχει προκύψει από τους προσωρινούς πίνακες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.

«Έγκαιρα είχαμε επισημάνει στην κυβέρνηση τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων εξαιτίας αυτής της προβληματικής διαδικασίας και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε» τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Για άλλη μία φορά οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να πληρώσουν τον αποτυχημένο τρόπο λειτουργίας του χρεοκοπημένου συγκεντρωτικού κράτους. Λίγες μέρες πριν από το Πάσχα οι πόλεις κινδυνεύουν να πνιγούν στα σκουπίδια. Ας μας ακούσει η κυβέρνηση τουλάχιστον τώρα, που έχουμε φτάσει στο και πέντε. Οφείλει σήμερα να κάνει δεκτό το αίτημα μας και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη δυνητική ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων.

Για άλλη μία φορά αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προκειμένου να μπορούν οι δήμοι να αποφασίζουν οι ίδιοι για το προσωπικό που απαιτείται προκειμένου να παρέχουν τις βέλτιστες υπηρεσίες προς τους πολίτες» προσθέτει ο κ. Πατούλης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, διαπιστώνεται δυσλειτουργία στις υπηρεσίες καθαριότητας και για το λόγο αυτό οι δήμοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην αφήνουν σάκους απορριμμάτων στους δρόμους.

Σε κάποιους δήμους οι συμβασιούχοι άσκησαν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία και κέρδισαν, επιστρέφοντας προσωρινά στις θέσεις τους. Μετά από τη σχετική εξέλιξη ανάλογες κινήσεις κάνουν και εργαζόμενοι άλλων δήμων.

Loading