Γ. Μπαλάφας: Εμείς δεν διορίζουμε παιδιά και εγγόνια

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
«Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις απώλειες εισοδήματος που είχαν τα φτωχότερα, καθώς και τα μικρομεσαία στρώματα, αυτή είναι η δική μας πολιτική» υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik, ο Γιάννης Μπαλάφας.

Ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει πως η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε την έξοδο από τα μνημόνια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους αδυνάτους, ενώ έβαλε να πληρώσουν και «οι έχοντες»  για πρώτη φορά.

Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μας διαβεβαιώνει ότι η καθυστέρηση στην επιλογή υποψηφίων για ορισμένους δήμους και περιφέρειες δεν οφείλεται στην έλλειψη αξιόλογων προσώπων, ενώ σημειώνει με νόημα «εμείς δεν διορίζουμε παιδιά, εγγόνια κι ανιψιούς όπως άλλοι». Για το μεταναστευτικό, πάντως, παραδέχεται ότι αν το 2015 η χώρα δεν ήταν χρεοκοπημένη, θα πρόσφερε καλύτερη φιλοξενία και περισσότερη αλληλεγγύη.

Όσον αφορά τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, ο κ. Μπαλάφας επισημαίνει πως την ανάγκη υλοποίησης μιας προοδευτικής πολιτικής, μακριά από νεοφιλελευθερισμούς κι αυταρχισμούς, προκρίνουν σχεδόν όλοι στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, Σοσιαλιστές, Αριστεροί, Πράσινοι: «Αν η ηγεσία του  ΚΙΝΑΛ θέλει να συνεχίσει το μονομέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θα κριθεί και είμαι σίγουρος ότι δεν θα της αρέσει το αποτέλεσμα» προσθέτει με νόημα.

«Δεν θα αρέσει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το αποτέλεσμα»

Κάνετε λόγο επανειλημμένως για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Την ίδια ώρα, όμως, οξύνετε την κριτική σας στο ΚΙΝΑΛ και στο κυβερνητικό του παρελθόν, ενώ του καταλογίζετε και σύμπραξη με τη ΝΔ. Με ποιον θα συγκροτήσετε, επομένως, αυτό το μέτωπο;

«Μόνο εμείς τα λέμε αυτά; Πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα μας ο  επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Την ανάγκη υλοποίησης μιας προοδευτικής πολιτικής, μακριά από νεοφιλελευθερισμούς και αυταρχισμούς, προκρίνουν σχεδόν όλοι στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, Σοσιαλιστές, Αριστεροί, Πράσινοι. Αν η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θέλει να συνεχίσει τον μονομέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θα κριθεί και είμαι σίγουρος ότι δεν θα της αρέσει το αποτέλεσμα… Εμείς παραμένουμε σταθεροί στο στόχο του μετώπου σε αντινεοφιλελεύθερη βάση».

Μιλάτε συνεχώς τελευταίως για τις πρώτες 100 ημέρες από την έξοδο από τα μνημόνια και δίνετε υποσχέσεις πως τα καλύτερα έρχονται. Μέχρι την 21η Αυγούστου, δηλαδή, δεν εφαρμόζατε το δικό σας πρόγραμμα; Κι αν δεν το εφαρμόζατε γιατί πανηγυρίζετε για το ότι πετύχατε την έξοδο από τα μνημόνια με το πρόγραμμα άλλων;

«Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι για παράδειγμα η περικοπή των συντάξεων ήταν στο δικό μας πρόγραμμα; Υποχρεωθήκαμε να το νομοθετήσουμε και μόλις μπορέσαμε το καταργήσαμε. Έτσι δεν έγινε; Επίσης μόλις μπορέσαμε, αρχίσαμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και μια πολιτική ενισχύσεων ειδικά στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις απώλειες εισοδήματος που είχαν τα φτωχότερα, καθώς και τα μικρομεσαία στρώματα, αυτή είναι η δική μας πολιτική. Απλώς εμείς πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους αδύνατους. Βάλαμε να πληρώσουν και “οι έχοντες”  για πρώτη φορά. Θυμίζουμε ότι για πρώτη φορά πληρώνουν οι καναλάρχες για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Για πρώτη φορά οι επιθεωρητές εργασίας κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους για την πάταξη της “μαύρης” εργασίας. Και πολλά άλλα…»

 «Ποιους να διαλέξουμε από πολλούς άξιους»

Μήπως καθυστερήσατε στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τους μεγάλους δήμους κι ορισμένες περιφέρειες; Κρύβετε κάποια δυστοκία στην εύρεση αξιόλογων υποψήφιων;

«Ίσως κάποιους ξενίζει η δημοκρατική λειτουργία που χαρακτηρίζει εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ -αυτό απαιτεί χρόνο. Έχουμε βαθύτατο σεβασμό στις αυτοδιοικητικές λειτουργίες. Ρωτάμε πρώτα τις τοπικές κοινωνίες, ξεκινώντας από τις αυτοδιοικητικές συλλογικότητες, αλλά ρωτάμε και τις δικές μας κομματικές δυνάμεις. Πάντα στο τέλος η όποια πρόταση εγκρίνεται από τις τοπικές αυτοδιοικητικές συλλογικότητες. Εμείς δεν διορίζουμε παιδιά, εγγόνια και ανιψιούς όπως άλλοι… Σας βεβαιώνω ότι μόνο έλλειψη αξιόλογων υποψηφίων δεν έχουμε. Το αντίθετο είναι το πρόβλημά μας, ποιους να διαλέξουμε από τους πολλούς άξιους που θα θέλαμε να υποστηρίξουμε».

Πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 ή είναι προτιμότερο, αν όχι αναγκαίο, οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα προκειμένου η χώρα να μην υποστεί μια προεκλογική περίοδο διαρκείας;

«Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση ζούμε μια προεκλογική περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015… Τότε δεν έλεγαν για “αριστερή παρένθεση”; Ο κ. Μητσοτάκης δεν ζητούσε εκλογές κάθε τόσο; Βέβαια μάλλον θα πέσει μέσα στην πρόβλεψή του ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, οφείλω να τον συγχαρώ για την διορατικότητά του».

 «Δώσαμε μάχες για τους πρόσφυγες»

Έχοντας διατελέσει και υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, πόσο υπερήφανος μπορείτε να αισθάνεστε για τις συνθήκες στη Μόρια κι άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς, ιδίως όταν ως αντιπολίτευση είχατε εξεγερθεί για την Αμυγδαλέζα, που μπροστά τους μοιάζει με ξενοδοχείο πέντε αστέρων;

«Ξενοδοχείο πέντε αστέρων η Αμυγδαλέζα; Ενδιαφέρουσα προσέγγιση.  Ξέρετε, σήμερα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης η ακροδεξιά απειλεί, είμαστε περήφανοι που εμείς δεν δεχτήκαμε ούτε να τους πνίξουμε, ούτε να τους δείρουμε, ούτε να τους συμπεριφερθούμε σαν ανθρώπινα “σκουπίδια”. Είμαστε περήφανοι που δώσαμε μάχες για να προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούσαμε, με καθοριστική την οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ. Μακάρι από το 2015 να είχαμε αυξημένες δυνατότητες, να μην ήμαστε σε μια τότε  χρεοκοπημένη χώρα, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερη φιλοξενία, περισσότερη αλληλεγγύη. Υποσχόμαστε να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας ως εκ νέου εκλεγμένη κυβέρνηση την επόμενη τετραετία».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2018

Loading