Γρ. Ψαριανός: Επιτομή των απατεώνων ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στην Δήμητρα Αθανασοπούλου
“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιτομή των απατεώνων” δηλώνει σε συνέντευξή του στην Politik ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Η γλώσσα του είναι αιχμηρή, η σκέψη του ταχύτατη. Ο Γρηγόρης Ψαριανός σε μια συζήτηση για την πολιτική, το Θεό και την Ευρώπη μας αφοπλίζει για άλλη μια φορά με τις απαντήσεις του.  Ο βουλευτής του Ποταμιού – με μακρά θητεία στα ερτζιανά, στο τιμόνι και στα decks – μιλά χωρίς περιστροφές από το «αρχηγείο» του στο Παγκράτι, παραμένει πιστός στη θέση του «ορκισμένου αναθεωρητή» ενώ δηλώνει πάνω απ’ όλα φιλοευρωπαϊστής και φανατικός  οπαδός του κιτρινόμαυρου δικέφαλου.

Κοιτάζει χωρίς φόβο και πάθος προς τη ΝΔ, εξηγεί τους λόγους  των «μεταστροφών» του και κατονομάζει τα λάθη του.  Αν δεν ήταν βουλευτής , θα μπορούσε «εύκολα» – να  μας πάρει κούρσα με το ταξί του. Αυτό θα επέλεγε από τα 32 επαγγέλματα που έχει κάνει.  Για τις «λεκτικές διαδρομές» με τους ανθρώπους απ’ όλα τα φάσματα…

 -Τα κατάφερε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσει την Εκκλησία από το Κράτος;

«Είναι η μόνη κυβέρνηση και η μόνη πολιτική ηγεσία ευνομούμενης δημοκρατία του πολιτισμένου κόσμου που κατάφερε να πληρώνει διατροφή χωρίς διαζύγιο. Δηλαδή χωρίς να γίνει διαχωρισμός πληρώνει διατροφή στη σύζυγο. Εάν το κράτος είναι ο μπαμπάς και η Εκκλησία η μαμά, αφήνει όλα τα  κτήματα στη μαμά και την επιμέλεια των παιδιών στην μαμά. Και της πληρώνει διατροφή χωρίς να χωρίσουν! Αν οι παπάδες είχαν λίγο μυαλό θα έπρεπε να είχαν βγει στους δρόμους με τις μαύρες ρόμπες και να χορεύουν».

-Προς τα πού θα κυλήσει το Ποτάμι και ποια είναι τελικά η θέση σας;

«Το Ποτάμι έχει ένα δρόμο, να στηρίξει φιλελεύθερη, φιλοευρωπαϊκή λύση χωρίς απαραίτητα να συμμετέχει σε κυβέρνηση. Με δεδομένο πως πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ, ελπίζω το Κίνημα Αλλαγής να καταγράψει ένα καλό σκορ και να στηρίξει αυτήν τη φιλελεύθερη, φιλοευρωπαϊκή λύση. Εγώ πιστεύω πως αυτό θα πρέπει να καταγραφεί στην κοινή συνείδηση, να ειπωθεί ξεκάθαρα και προεκλογικά: ό, τι το Ποτάμι θα προτείνει μια προγραμματική συμφωνία στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια πιο ευρωπαϊκή και κεντρώα εκδοχή δεδομένου πως η Ν. Δ στο μεγάλο ποσοστό της είναι ένα συντηρητικό κόμμα. Υπάρχει, δηλαδή, ένα μέρος της λαϊκής δεξιάς που είναι αντιευρωπαϊστές. Όπως  αντιευρωπαϊστές είναι και στο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και το Ποτάμι θα πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα είναι πλατύτερη της Νέας Δημοκρατίας όπως έχει πει, αφού θα ζητήσει συνεργασία και άλλων φιλελεύθερων ευρωπαϊκών δυνάμεων».

«Ο Τσίπρας έχει κατεβάσει τα βρακιά σε ότι του ζητούν από την Ευρώπη»

-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξελιχθεί σε φιλοευρωπαϊκό κόμμα;

«Είναι σαν να μου λέτε πως είναι φιλοευρωπαίος ο Μαδούρο. Ο Τσίπρας έχει κατεβάσει τα βρακιά σε ότι του ζητούν απ’ την Ευρώπη χωρίς να είναι Ευρωπαίος.  Είναι βαθιά αντιευρωπαϊστες οι Συριζαίοι! Είναι μαδουριστές και το έχουν πει ξεκάθαρα και δεν έχουν πει “τι βλακείες λέγαμε”. Δεν το έχουν πάρει πίσω».

-Πόσο εύκολο είναι για τον Γρηγόρη Ψαριανό  – ανιψιός  καπετάνιου του ΕΛΑΣ – να στηρίξει ΝΔ;

Αυτό είναι θέμα  του Ποταμιού, δεν είναι θέμα του  Ψαριανού. Τα εκλογικά ενδεχόμενα είναι δυο. Το ένα να έχουμε πρώτο κόμμα ΝΔ και να σχηματίσει είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε σε συνεργασία. Το άλλο ενδεχόμενο είναι να μην έχει αυτοδυναμία, να μην μπορεί να συνεργαστεί και να πάμε σε εκλογές με το σύστημα απλής αναλογικής, το οποίο είναι “μαϊμού” αναλογική. Και αυτή η απλή αναλογική -η τσιπρική αναλογική- μπορεί να μας δώσει συγκυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων -από αυτές  που βγάζεις σπυριά- με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής τον Τσίπρα. Είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να γίνει η Ελλάδα ευρωπαϊκή Σομαλία».

-Η απόφαση του συνεδρίου σας ικανοποιεί;

«Η απόφαση λέει αυτόνομη πορεία προς τις εκλογές. Είναι εξαιρετικά επισφαλής η πορεία του Ποταμιού προς τις εκλογές. Ένα κόμμα που είχε φτάσει στο 7% και τώρα είναι στη μονάδα δεν μπορεί να φτάσει εύκολα το 3 ή το 3.5%  σε ένα πολωμένο περιβάλλον».

-Στο σενάριο που πρώτο κόμμα είναι το ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει τότε το Ποτάμι;

«Αυτός ο λαός που ανέβασε τον Τσίπρα και τώρα τον καταριέται μπορεί να τον ξαναψηφίσει μόλις του δώσει ένα… κοκαλάκι. Η πιθανότητα να στηρίξει το Ποτάμι κυβέρνηση με κορμό τον Τσίπρα είναι πολύ μικρή. Και αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο εγώ δεν θα είμαι εκεί».

 Ο Καμμένος και ο… ψημένος!

 -Γιατί το Ποτάμι έχασε τη δύναμή του;

«Το βασικό λάθος ήταν πως ο Σταύρος “κωλοτριβόταν” με το ΣΥΡΙΖΑ όλο το καλοκαίρι του 2015 επί Βαρουφακιάδας. Και μετά τον Αύγουστο του 2015 αποφάσισε να ψηφίσει το Μνημόνιο του Τσίπρα. Ο συγχρωτισμός του Θεοδωράκη με τον Τσίπρα- «Σταύρο μου -Αλέξη μου»- έδωσε την εντύπωση στον κόσμο πως θα φύγει ο Καμένος για να μπει ο… ψημένος».

-Εσείς δεν έχετε κάνει λάθη;

«Το λάθος μου είναι ότι έκανα κάποιους ανθρώπους που με αγαπούν και με πιστεύουν, που  εκτιμούν την πολιτική μου διαδρομή, να ψηφίσουν Τσίπρα, μετά Κουβέλη και μετά ένα Ποτάμι που δεν έχει αποφασίσει τι θέλει . Ό,τι παρέσυρα  δηλαδή κόσμο  να ψηφίσει Κουβέλη.  Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ  έγινε ορντινάτσα του Καμμένου».

-Δεν φοβάστε μήπως παρασύρετε ξανά αυτούς τους ανθρώπους που σας  εμπιστεύονται σε λάθος δρόμους;

«Όποιος μένει πιστός σε ένα δόγμα είναι στα όρια του κρετίνου. Όποιος αμφιβάλλει και αναθεωρεί είναι σε σωστό δρόμο».

-Πιστεύετε πως  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει όσα λέει και δεν θα διαψευστείτε για άλλη μια φορά;

«Ναι, πιστεύω πως θα κάνει όσα λέει. Αν δεν τα κάνει θα αλλάξω και πάλι. Και μην μου πείτε τότε γιατί άλλαξα!»

-Είπατε τις προάλλες πως κλείσατε την παρένθεσή σας στην Αριστερά. Αν γυρίζατε το ρολόι πίσω θα ξαναγινόσασταν αριστερός;

«Ενδεχομένως ναι! Σε μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική αριστερά. Αυτή που εξέφραζε ο Μπερλινγκουέρ και στα δικά μας ο Κύρκος και ο Παπαγιαννάκης . Όπως είπε ο μέγιστος Τσώρτσιλ “όποιος δεν είναι αριστερός στα 18 είναι επικίνδυνος και όποιος  παραμένει αριστερός στα 65 είναι επικίνδυνος!”»

-Ποιους ξεχωρίζετε από τους ευρωπαίους ηγέτες;

«Η μεγάλη ηγέτης της Ευρώπης  είναι η Μέρκελ, άσχετα αν συμφωνώ ή όχι. Στα δικά μου γούστα μεγάλος ηγέτης είναι ο Εμανουέλ Μακρόν»

-Σας πείθει δηλαδή η κεντροδεξιά;

«Ναι, μπορώ να σας το πω απερίφραστα. Αλλά μου είναι αδύνατον να τοποθετήσω τον εαυτό μου στο χάρτη αριστερά- δεξιά. Έχει ξεπεραστεί αυτό»

-Υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνετε;

«Μετανιώνω που το ‘90 δεν ψήφισα Μητσοτάκη και ψήφισα Συνασπισμό!»

-Ποιες βλέπετε να διαμορφώνετε το τοπίο στις ευρωεκλογές;

«Πιστεύω πως πρέπει να ψηφιστούν όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα αυτά που έχουν διακηρύξει την πίστη τους στην ενωμένη Ευρώπη χωρίς αστερίσκους. Θα ήθελα πολύ να βρεθώ στο ευρωκοινοβούλιο. Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ του ευρωμονόδρομου, υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης»

-Δεν απέχουμε πάρα πολύ από κάτι τέτοιο;

«Είμαστε πάρα πολύ μακριά και βαδίζουμε στην αντίθετη κατεύθυνση. Ελπίζω να ανακοπεί αυτή η αθλιότητα σύντομα γιατί θα έχουμε σύντομα σοβαρό θέμα και μπορεί να ξαναζήσουμε συγκρούσεις»

-Ποιους στηρίζετε στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές;

«Εγώ προσωπικά -και ελπίζω και το Ποτάμι- θα στηρίξω για το Δήμο της Αθήνας τον Κώστα Μπακογιάννη. Στον Πειραιά είμαι υπέρ της υποψηφιότητας του Γιάννη Μώραλη. Στη Θεσσαλονίκη θα ήθελα  ο Γιάννης Μπουτάρης να επαναλάβει τη διεκδίκηση του δήμου. Στην περιφέρεια Αττικής θα στηρίξω τον Γιάννη Σγουρό»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιτομή των απατεώνων»

-Τι σας κάνει τόσο αντιΣΥΡΙΖΑ;

«Δεν είμαι αντιΣΥΡΙΖΑ! Είμαι εχθρός της απάτης, τους ψεύδους και της παραπλάνησης. Είναι η επιτομή των απατεώνων! Τι  άλλο είναι  κάποιος όταν σου λέει πως “θα σε βγάλω από την Ευρώπη και θα τυπώνουμε λεφτά στο νομισματοκοπείο” και μετά τα αλλάζει;»

-Και πως εξηγείτε το γεγονός πως οι  Έλληνες του έδωσαν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης;

«Πήρε τον Ιανουάριο 36% λέγοντας άλφα και τον Σεπτέμβριο 36% λέγοντας βήτα! Αυτό δείχνει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Αν εγώ σου υποσχεθώ πως θα σε κάνω βασίλισσα και με παντρευτείς και μετά σου υποσχεθώ πως θα σου ρίξω μια κλωτσιά και με αγκαλιάζεις και με φιλάς, αυτό θα πει πως κάποιο πρόβλημα έχεις»

-Τώρα ανήγγειλε όμως και προσλήψεις…

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει μεταρρυθμίσεις. Κάνει περικοπές. Τώρα ανήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις μήπως γίνουν όλοι δημόσιοι  υπάλληλοι. Αντί να έχουμε 8.000 παπάδες, να έχουμε 500.000 παπάδες και να πληρώνουμε άλλα εκατομμύρια. Αυτό που έκανε είναι μια απάτη. Λέει αδειάζουν 10.000 από το δημόσιο, λέει ας πάρουμε 10.000 παρανυφάκια, δηλαδή πελάτες! Δεν υπάρχει διαχωρισμός Κράτους Εκκλησίας αλλά  γάμος- ή μάλλον σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ Τσίπρα – Ιερώνυμου»

-Υπάρχει ένα πρόσωπο από τα ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμάτε;

«Υπάρχουν. Αλλά δεν μπορώ να σας πω γιατί ο καλύτερος Συριζαίος είναι ο χειρότερος γιατί ανέχεται τους άλλους!»

-Ποιο από τα 32 επαγγέλματα που έχετε κάνει θα κάνατε τώρα αν χρειαζόταν;

«Μετά το ραδιόφωνο, η καλύτερη δουλειά που έχω κάνει ήταν το ταξί! Θα γινόμουν ταξιτζής εύκολα και τώρα! Αν είχε ένας φίλος ταξί, θα του έπαιρνα μια βάρδια δυο-τρεις φορές την εβδομάδα. Γιατί άκουγες συγκλονιστικά πράγματα από όλο τον κόσμο, από όλο το πολιτικό φάσμα. Ήταν υπέροχο να συζητάς με τους ανθρώπους για αθλητικά, θρησκευτικά, ερωτικά κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής».

-Αν κάνατε τώρα ραδιόφωνο, από ποιους θα θέλατε να πάρετε συνέντευξη;

«Από τους τρεις Κωνσταντίνους που ήταν και οι τρεις πολιτικοί μου αντίπαλοι και που εκ των υστέρων αναγνωρίζω την τεράστια προσφορά τους στη χώρα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έβαλε τη χώρα στο Μάαστριχτ και ο Κωνσταντίνος Σημίτης έβαλε τη χώρα  στην ευρωζώνη».

-Σας αρέσουν πάντα οι ίδιοι συγγραφείς, τα ίδια βιβλία και ταινίες ή έχουν αλλάξει μέσα στο χρόνο;

«Δεν μετάνιωσα γι’ αυτά που μου άρεσαν γιατί αυτά δεν άλλαξαν.  Οι συγγραφείς που μου άρεσαν δεν υποσχέθηκαν άλλα από αυτά που έγραψαν».

Πιστεύετε στο Θεό;

-Ελπίζω ο Θεός να πιστεύει σε μένα! Όσο για το ποιος είναι αυτός ο Θεός, πιστεύω ότι  είναι πολλοί αυτοί οι θεοί! Και εγώ τους δέχομαι όλους! Γιατί δεν ξέρεις καμιά φορά τι γίνεται!»

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Loading