Γιατί στο Μαξίμου βλέπουν εκλογές τον άλλο Οκτώβριο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

“Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπήκε ποτέ στο δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος.

Άδειασμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών θα ήταν η εγκατάλειψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός με την ανάληψη του ΥΠΕΞ και με τη χθεσινή (Τετάρτη) του δήλωση κατάστησε σαφές κυρίως στον Πάνο Καμμένο ότι είναι αποφασισμένος να την κυρώσει”, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές οι οποίες επιμένουν, στο πλαίσιο και των σημερινών (Πέμπτη) δηλώσεων του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ΕΡΤ, πως η παραίτηση Κοτζιά ήταν πολιτικώς ακατανόητη.

Είμαστε με τον Κοτζιά, έστω και χωρίς τον Κοτζιά.

Ο Τσίπρας θέλει να πάει σε εκλογές στο χρόνο που θα διαλέξει ο ίδιος κι όχι εκβιαζόμενος ούτε με την κυβέρνηση να δίνει την εικόνα κατάρρευσης”, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα, όπως πληροφορούμαστε, κατά το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ο κ. Τσίπρας έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα πολιτικών πρωτοβουλιών που φτάνει μέχρι και το Σεπτέμβριο, ένδειξη, σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, πως στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Οι κυβερνητικές, πάντως, πρωτοβουλίες, οι οποίες ευελπιστείται από το Μαξίμου πως θα αντιστρέψουν το κλίμα, θα αρχίσουν να ξετυλίγονται από το Νοέμβριο, όταν θα έρθουν και τα πρώτα σχετικά νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του το επόμενο τρίμηνο να μπουν στη Βουλή και να ψηφιστούν βασικά ζητήματα της πολιτικής που συζητήθηκαν στη ΔΕΘ.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως όλες οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν πράξη άμεσα, θα υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές αντίμετρα και δεν θα υλοποιηθούν τα αρνητικά μέτρα.

Η πρώτη παρέμβαση θα αφορά τα αναδρομικά των ένστολων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των στελεχών στο χώρο της υγείας, ενώ το δεύτερο μέτρο σχετίζεται με την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες κι άλλα ζητήματα αγροτικής πολιτικής.

Επόμενες πρωτοβουλίες

Στις επόμενες πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες κι επιστήμονες, καθώς και η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως για νέους εργαζόμενους.

Ακολουθούν η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και η παρέμβαση σε σχέση με το επίδομα ενοικίου.

Loading