Κυβερνητική αισιοδοξία για τους αξιωματικούς

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στο Μαξίμου δεν δείχνουν να επηρεάζονται από τη νέα άρνηση του Τούρκου δικαστή να αποφυλακίσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, μολονότι δεν είναι πλέον τόσο αισιόδοξοι όσο χθες για το ότι οι στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην πατρίδα πριν από το Πάσχα.

Εξακολουθούν να πιστεύουν πάντως, ύστερα κι από τα όσα διημείφθησαν τη Δευτέρα στη Βάρνα, ότι η πρώτη κίνηση καλής θέλησης που θα υποχρεωθεί να κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την ΕΕ και η πιο εύκολη για τον ίδιο θα είναι η απελευθέρωση των στρατιωτικών μας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα δυσκολευόταν να το πράξει μόνο αν οι δύο αξιωματικοί συνδέονταν με το κίνημα των γκιουλενιστών ή με το PKK.

Από τη στιγμή, ωστόσο, που δεν ισχύει κάτι τέτοιο ούτε και μπορεί να υποστηριχθεί στα σοβαρά, τότε διευκολύνονται και οι κινήσεις του «Σουλτάνου».

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ως αναμενόμενη την τακτική Ερντογάν και στη Βάρνα να θέσει όλα τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς προς την ΕΕ- από τη χορήγηση βίζας και το Προσφυγικό έως και την ισότιμη διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο με τη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων, δίχως ο ίδιος να αναλαμβάνει οποιαδήποτε δημόσια δέσμευση για χαλάρωση της επιθετικής του ρητορικής για το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ικανοποίηση για τη στάση Γιούνκερ – Τουσκ

Όπως κι αν έχει, μπορεί και στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών να αισθάνονται ικανοποίηση από τη στάση που κράτησαν ο Ντόναλντ Τουσκ κι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι τόσο μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών όσο και μετά από τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα η Άγκυρα έχει αποφύγει να αναλάβει οποιαδήποτε ουσιαστική δέσμευση.

Αντιθέτως, επαναλήφθηκαν εμπρηστικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους που δεν βοηθούν στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στο μέτωπο, εξάλλου, του Μακεδονικού πληροφορούμαστε πως ο Ζόραν Ζάεφ αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στο να προωθήσει μερικά βασικά ζητούμενα, όπως είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και το αμετάφραστο του ονόματος GornaMakedonija, καθώς δέχεται πιέσεις τόσο από την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο Γκεόργκι Ιβάνοφ όσο κι από τη Ρωσία και την Τουρκία, οι οποίες για διαφορετικούς λόγους δεν επιθυμούν λύση.

Loading