Γιατί ο Καμμένος φεύγει από την κυβέρνηση!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Το απόγευμα της Τετάρτης συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και πραγματοποιείται η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, με βασικό θέμα στην ατζέντα και στις δύο περιπτώσεις να είναι ο Ιβάν Σαββίδης και δευτερευόντως η τύχη των προφυλακισθέντων Ελλήνων αξιωματικών στην Αδριανούπολη.

Στο Μαξίμου αισθάνονται πιεσμένοι κι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό επιθυμούν να καταδείξουν ότι δεν τους συνδέει κάτι με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το οποίο θα πρέπει να απολογούνται.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον Πάνο Καμμένο αποφασισμένο να μείνει οικειοθελώς εκτός κυβέρνησης στον επόμενο ανασχηματισμό, ο οποίος θα είναι πιθανότατα κι ο τελευταίος πριν τις εκλογές, και να αντικαθίσταται από τον Φώτη Κουβέλη στη θέση του υπουργού Άμυνας.

Κι αυτό φαίνεται να είναι επιθυμία και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στο μεταμνημονιακό τοπίο κινείται προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης συμμαχίας με το Κίνημα Αλλαγής, ανεξαρτήτως αν τη δεδομένη στιγμή η Φώφη Γεννηματά αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος σχεδιάζει να δώσει την εκλογική μάχη με προμετωπίδα του τα εθνικά θέματα και κυρίως το Μακεδονικό, για το οποίο αναμένονται άμεσα εξελίξεις.

Άλλωστε ο Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια προκειμένου να παραδώσει το Σχέδιο Συμφωνίας.

Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα ψηφίσει οποιαδήποτε ονομασία περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», κι εφόσον στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, συμφωνηθεί το μεταμνημονιακό πρόγραμμα και ρυθμιστεί το χρέος, δίνεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό με σημαντικές εκκρεμότητες λυμένες.

Σε αυτόν τον ανασχηματισμό αναμένεται να αξιοποιηθούν νέα στελέχη, βουλευτές από εκλογικές περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες, καθώς και προσωπικότητες της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Όπως κι αν έχει, οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά θα κινούνται πιο απελευθερωμένα στην κριτική τους στα εθνικά θέματα, με σκοπό να απευθυνθούν σε ένα δεξιό ακροατήριο που δεν καλύπτεται από την ήξεις αφήξεις στάση της ΝΔ στο Μακεδονικό και στα Ελληνοτουρκικά.

Η αναμενόμενη, εξάλλου, ολομέτωπη επίθεση Καμμένου στον Κυριάκο Μητσοτάκη έρχεται σε πλήρη ταύτιση και με την επιθυμία του κ. Τσίπρα για αποδυνάμωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Loading