Γιατί δεν αποκλείονται εκλογές τον Οκτώβριο!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκλογών τον Οκτώβριο; “Όχι”, μας απαντά ευθαρσώς στενός συνεργάτης ανώτατου κοινοβουλευτικού αξιωματούχου προερχόμενου από το ΣΥΡΙΖΑ!

Κι αυτό γιατί, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύεται στο “Politik” ο Πάνος Καμμένος προετοιμάζει την ηρωική του έξοδο από την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως όχημα το Μακεδονικό.

Θα παίξει το τελευταίο του χαρτί για την κομματική και προσωπική του πολιτική επιβίωση κρατώντας σθεναρή στάση απέναντι σε οποιαδήποτε λύση περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της”, υποστηρίζει ο ίδιος παράγοντας, ο οποίος προσθέτει πως ο υπουργός Άμυνας έχει, έτσι κι αλλιώς, απομακρυνθεί εδώ και καιρό από κορυφαίες κυβερνητικές επιλογές τις οποίες δεν υποστηρίζει ούτε για τα μάτια του κόσμου δημοσίως.

Στο Μαξίμου, πάλι, είναι προβληματισμένοι με την εξέλιξη των δύο κρίσιμων ζητημάτων τα οποία θα κρίνουν και το κυβερνητικό προεκλογικό αφήγημα.

Στο Μακεδονικό οι δεύτερες σκέψεις από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ έχουν εκνευρίσει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προσδοκούσε σε μια άμεση συμφωνία προκειμένου να την επικοινωνήσει ως εθνική επιτυχία και στο εσωτερικό.

Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις “κόκκινες γραμμές” του Βουκουρεστίου, ιδίως τώρα που ακούγονται έντονα φωνές στη ΝΔ- ακόμα και του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη- κόντρα στην επίσημη τακτική Μητσοτάκη η οποία κλείνει το μάτι στους ακραίους των συλλαλητηρίων.

Αυτό σημαίνει κι ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να λάβει ούτε καν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ αν δεν περάσει η συμφωνία με δημοψήφισμα από το βόρειο γείτονα κι άρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου.

Κοντύτερα στην πιστοληπτική γραμμή…

Παραλλήλως, όσο αργεί η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους δανειστές για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους τόσο αυξάνονται τα σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της οικονομίας μας και την πολυπόθητη καθαρή έξοδο.

Το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση ότι οι αγορές περιμένουν ένα ισχυρό σήμα από τους Θεσμούς ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα κι ότι θα είναι ικανή να πορευτεί δίχως το δικό τους “μακρύ χέρι”.

Όσο, επομένως, αυτό δεν στέλνεται τόσο πλησιέστερα ερχόμαστε στην προληπτική πιστοληπτική γραμμή και στα νέα μέτρα που αυτή συνεπάγεται.

 

 

Loading