Γιατί αποκλείστηκε ο Μάιος για εθνικές εκλογές

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Όλες οι πληροφορίες μας συγκλίνουν στο ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ταυτοχρόνως με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 26 Μαΐου.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν είχε συζητηθεί πολύ ως ενδεχόμενο ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, στους συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος που αποκλείστηκε ο Μάιος σχετίζεται με την καθυστέρηση στην υλοποίηση του συνόλου των κοινωνικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο και, κυρίως, της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των 120 δόσεων για τις οφειλές σε εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία.

Κι αν το μεν πρώτο, έστω και με χίλιους μπελάδες, συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς και ψηφίστηκε από τη Βουλή για το δεύτερο ενδεχομένως θα πρέπει να περιμένουμε και μετά από το Πάσχα για να το δούμε.

Γίνεται, πάντως, προσπάθεια ώστε να είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο και να ψηφιστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Από εκεί και πέρα, υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός παράγοντας παραδέχεται στο Politik ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ από αυτά που είχαν υπολογιστεί και πως δεν επικοινωνήθηκε σωστά όταν γινόταν η διαπραγμάτευση κι όταν έφτασε στο Κοινοβούλιο.

Σημειώνει, όμως, με νόημα πως αυτό ήταν δύσκολο γιατί “είχαμε μέσα μας τον καρκίνο”, εννοώντας τον Πάνο Καμμένο, “ο οποίος δήλωνε δεξιά κι αριστερά πως δεν θα περάσει η Συμφωνία την ίδια ώρα που ο Νίκος Κοτζιάς έδινε μάχες”.

Πλήρης ικανοποίηση για Γαλάτσι

Από εκεί και πέρα, στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένοι από τη “λαοθάλασσα” που γέμισε ασφυκτικά το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου το Σάββατο στην πρεμιέρα της Προοδευτικής Συμμαχίας, εξέλιξη που τη χαρακτηρίζουν πειστικότερη από όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Σε συνομιλίες μας, άλλωστε, με αρκετούς υπουργούς και βουλευτές διακρίναμε μια αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που δεν υπήρχε πριν λίγο καιρό.

Όπως, εξάλλου, έχουμε γράψει, το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπληρωθεί πιθανότατα αυτήν την εβδομάδα, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην προσέλκυση ηχηρών ονομάτων.

Loading