«Τι τον θέλαμε τον Ερντογάν στην Αθήνα»;

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η κατάσταση στα Ίμια φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αν και δεν συμβαίνει το ίδιο στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία του Ερντογάν, το οποίο θα τινάξει στον «αέρα» την προσπάθεια χρόνων και διαδοχικών κυβερνήσεων για την θεμελίωση ενεργειακών συμμαχιών με γειτονικά κράτη.

Όπως κι αν έχει, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανησυχήσει τόσο την κυβέρνηση όσο, όμως, κι αρκετούς βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναρωτιούνται για το κατά πόσο ήταν τελικώς εθνικώς επωφελής η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρας μας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το παράδειγμα του Ζάεφ

Οι ίδιοι άνθρωποι σχολιάζουν σε πηγαδάκια πως θα ήταν προτιμότερο να είχαμε κάποιες χειροπιαστές κινήσεις καλής θέλησης από τον πρόεδρο της Τουρκίας πριν τον καλέσουμε στην Αθήνα, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ:

«Ο Ζόραν Ζάεφ άλλαξε το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου.

Ο κ. Ερντογάν τι σχετικό έχει κάνει;», ρωτούν κυβερνητικοί βουλευτές δίχως να λαμβάνουν απάντηση.

Από το Μαξίμου υποστηρίζουν πως κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους και πολιτικώς και διπλωματικώς και διεθνώς για να σταματήσει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, αυξάνουν την πίεση και χρησιμοποιούν όλα τα διαπραγματευτικά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους.

Δηλώνουν, μάλιστα, την ικανοποίησή τους κι από τις διεθνείς αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Παραδέχονται, ωστόσο, ότι Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος γείτονας ούτε είναι απολύτως στο χέρι τους να προκαταλάβουν ή να ελέγξουν όλες τις κινήσεις τις οποίες σχεδιάζει.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του την Τρίτη, προχώρησε πολύ περισσότερο από το να επαναλάβει στον Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, κάτι που αμφισβητεί η ΝΔ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, για την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, στα οποία βεβαίως συμπεριλαμβάνει και τα Ίμια.

Loading