Ασημακοπούλου: Να γίνει η Ελλάδα «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα

Συνέντευξη στην Δήμητρα Αθανασοπούλου
«Οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν την αγωνία με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να παραμείνουν στην εξουσία – την πολιτική διαπλοκή μιας κυβέρνησης που είναι στα πρόθυρα της διάλυσης» δηλώνει στην Politik η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τροπολογία Κουντουρά και τη δική της απόφαση να παραμείνει συνεπής στις ιδέες της.

Η  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία έχει εργαστεί  στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως δικηγόρος στις ΗΠΑ, ως συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο, μας εξηγεί για ποιο λόγο διεκδικεί μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, αποτιμά το έργο που έχει που έχει γίνει  στο υπουργείο Ψηφιακής Πολικής, ενώ τοποθετείται απέναντι στο μέτρο του Μακρόν να αντικαταστήσει το «μητέρα- πατέρας» με το «γονιός ένα, γονιός δύο».

-Παραιτηθήκατε παρά  την άρση του ασυμβίβαστου βουλευτικής ιδιότητας με την υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές. Μέσα από ποιες διαδικασίες προέκυψε αυτή  η απόφαση και σε τι αποδίδετε τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ;

«Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και το ήθος της παράταξής μας, δεν θα κάνω χρήση της φωτογραφικής διάταξης «Κουντουρά– Δανέλλη» που έχει ως μόνο σκοπό τη διασφάλιση της δεδηλωμένης από τον κ. Τσίπρα. Μια διάταξη την οποία καταψήφισα και η οποία είναι προϊόν πολιτικής συναλλαγής. Ένας πολιτικός τακτικισμός για να διατηρηθεί η κυβέρνηση «κουρελού». Από ευαισθησία και ευθιξία, η κυρία Κουντουρά και ο κύριος Δανέλλης θα έπρεπε να μην κάνουν και εκείνοι χρήση της διάταξης αυτής. Να αναμετρηθούν ισότιμα για τη θέση τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς πλεονέκτημα. Δεν το κάνουν όμως. Έτσι, οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν την αγωνία με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να παραμείνουν στην εξουσία – την πολιτική διαπλοκή μιας κυβέρνησης που είναι στα πρόθυρα της διάλυσης».

Διεκδικείτε λοιπόν μία θέση στο ευρωκοινοβούλιο. Τι  είδους αγώνα θέλετε να δώσετε;

«Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι ζωτικής σημασίας τόσο για το μέλλον της πατρίδας μας όσο και για την ίδια την Ευρώπη. Κάποιες από τις σημαντικότερες αποφάσεις για την Ελλάδα λαμβάνονται πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αποφάσεις οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητά μας. Οι  «αυταπάτες» του κ. Τσίπρα κόντεψαν να μας απομακρύνουν επικίνδυνα από την Ευρώπη. Η ανευθυνότητά του έχει πλήξει την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας και η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να γίνει ξανά μια «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα. Η δυναμική εκπροσώπηση των εθνικών μας συμφερόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επιτακτική ανάγκη.  Στρατευμένη από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην μάχη των Ευρωεκλογών, γυρίζω την Ελλάδα από τη μια άκρη στην άλλη.  Και ζητώ από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να μου δώσουν την ευκαιρία να μεταφέρω τη φωνή τους στην Ευρώπη. Δυνατά για την Ελλάδα και μαχητικά για τους Έλληνες».

«Υπουργός Ψηφιακής Ανεπάρκειας ο Ν. Παππάς»

Ως τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της ΝΔ, πως θα αποτιμούσατε το έργο που έχει γίνει  στο υπουργείο Ψηφιακής Πολικής;

«Το Νοέμβριο του 2016, όταν συστάθηκε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, είδαμε θετικά την παραπάνω πρωτοβουλία και την αντιμετωπίσαμε υπερκομματικά διότι θεωρήσαμε, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέσο για να δοθεί έμφαση στην χάραξη εθνικής ψηφιακής στρατηγικής για την χώρα.

Δυστυχώς όμως εδώ και δυόμιση χρόνια δεν έχουμε δει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ιδεοληψία και η ανικανότητα της κυβέρνησης πλήττει και την εθνική ψηφιακή στρατηγική η οποία -στο κατώφλι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης- βαίνει με «ρυθμούς χελώνας». Με τους διεθνείς ψηφιακούς δείκτες να κατατάσσουν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις, το έργο του κ. Παππά είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο και συνίσταται στα εξής: την εξαγγελία βαρυσήμαντων έργων που σχεδιάζονται «στο πόδι» με φωτογραφικές τεχνικές προδιαγραφές, επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν αξιοποιούν διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, τη χρήση υφιστάμενων και ίδρυση νέων φορέων του υπουργείου για την τακτοποίηση ημετέρων, τη διασπορά fake news και την μετατροπή της Δημόσιας Τηλεόρασης σε όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας. Και όλα αυτά την ώρα που δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην αγορά για έργα ψηφιακής πολιτικής, ο περιφερειακός Τύπος ψυχορραγεί, οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια κοντεύουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο ακόμα και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς ο κ. Παππάς, ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να υπονομεύσει τις δυνατότητες της χώρας μας προς έναν πραγματικό ψηφιακό μετασχηματισμό με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνίας μας. Επάξια λοιπόν, τρία χρόνια μετά, κερδίζει τον τίτλο του Υπουργού «Ψηφιακής Ανεπάρκειας»».

Πως αποτιμάτε τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ και να εμφανιστεί ο ίδιος ως κόμμα που μετακινείται και εκφράζει την κεντροαριστερά. Απέτυχε πέρα για πέρα. Προσέλκυσε ελάχιστα στελέχη και αυτά πολύ μικρής εμβέλειας. Με κινήσεις όπως το να προσβάλλει την μνήμη των θυμάτων της Marfin και να στηρίζει το τυραννικό καθεστώς του Μαδούρο δυναμίτισε τις γέφυρες με την κεντροαριστερά τις οποίες ήρθε τελικά και γκρέμισε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης.

Στον αντίποδα η Νέα Δημοκρατία κάνει άνοιγμα σε όλους όσους επιθυμούν να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και να ανοίξει ο δρόμος στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Ένα προσκλητήριο που προϋποθέτει σύγκλιση απόψεων και σύμπτωση αρχών και αξιών. Γιατί αυτές οι συμμαχίες είναι απαραίτητες, όχι απλώς για να κερδίσει μεγάλη νίκη στις εκλογές, αλλά και για να μπορέσει μετά να περάσει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».

Ποια είναι  η άποψη σας για την πολιτική Μακρόν , «γονιός ένα, γονιός δυο»; 

Τα πρόσωπα του πατέρα και της μάνας είναι ιερά σε όλους τους λαούς και σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλο το διάστημα της ανθρώπινης ιστορίας. Δεν μπορούμε λοιπόν να παίζουμε με τέτοια πράγματα.

Πώς θα λέμε την μητρότητα; Πώς μπορεί να σταθεί μια οικογένεια χωρίς «πατέρα» και χωρίς «μάνα» και χωρίς τη διακριτότητα και τη συμπληρωματικότητα των δύο αυτών «ρόλων»; Και τα παιδιά; Τα ρώτησε κανείς;  Άλλο πράγμα η εξίσωση των φύλλων κι άλλο πράγμα η ισοπέδωσή τους ή πολύ περισσότερο η κατάργησή τους. Κατά την άποψή μου το δημόσιο συμφέρον διαφυλάσσεται καλύτερα, όταν λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της ψυχικής ισορροπίας των παιδιών. Η πρόταση για το «γονιός ένα, γονιός δυο» με βρίσκει αντίθετη, καθώς αποτελεί μια επιπόλαιη προσέγγιση σε ένα ζήτημα βαθιά ανθρώπινο και ευαίσθητο».

«Μητέρα των μαχών οι ευρωεκλογές»

Ποιο ήταν το κίνητρο σας όταν μπήκατε στην πολιτική και πόσο έχει αλλάξει αυτό μέσα στο χρόνο;

«Η ενασχόλησή μου με την πολιτική δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Όλη μου τη ζωή εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα στις Βρυξέλλες ως σύμβουλος και εξωτερική συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ασχολήθηκα με την τοπική αυτοδιοίκηση για να προσφέρω στα Γιάννενα, στην πόλη που έζησα χρόνια και που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο γιός μου. Ως αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προώθησα έργα όπως το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών και τη δημιουργία ασύρματων δικτύων στην πόλη αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια. Οι Γιαννιώτες με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και με έκαναν την πρώτη γυναίκα βουλευτή του νομού. Ως εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αγωνίστηκα για να προβάλλω τις θέσεις του κόμματός μου με καθαρό λόγο και τεκμηρίωση. Πάντα με συγκινούσαν οι μεγάλες μάχες, έτσι το 2015 πολιτεύτηκα στην Β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. Έχοντας κάνει τον κύκλο μου στην εγχώρια πολιτική σκηνή, προσδοκώ να δώσω μια ακόμη μάχη στις επερχόμενες ευρωεκλογές, που όπως όλα δείχνουν θα είναι η «μάχη των μαχών» εφόσον προηγηθούν των εθνικών εκλογών».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Loading