Ανώτατο στρατηγικό συμβούλιο «κορυφής» Ελλάδας – Κύπρου, εισηγείται ο Γ. Κουμουτσάκος

Να συσταθεί ανώτατο στρατηγικό συμβούλιο «κορυφής» Ελλάδας και Κύπρου εισηγήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Sigma».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «δεν είναι λογικό να υπάρχει ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας» και να μην υπάρχει ένα ανώτατο στρατηγικό συμβούλιο κορυφής, όπως το χαρακτήρισε, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Δήλωσε επίσης ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε στρατηγικά θέματα».

«Κατώτερες της τουρκικής πρόκλησης οι αντιδράσεις των Βρυξελλών»

Όσον αφορά την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως όταν ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί νόμιμα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο τα κυριαρχικά του δικαιώματα σε μια ΑΟΖ που έχει καθοριστεί και με άλλα γειτονικά κράτη -άρα υπάρχει μηδενικό στοιχείο αυθαιρεσίας- και μάλιστα είναι πλήρως εναρμονισμένο με την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει την ενεργειακή της πολιτική ασφάλειας τότε «είναι αδιανόητο ένα τρίτο κράτος να το εμποδίζει να ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματά του» τόνισε .

Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι οι όποιες αντιδράσεις υπήρξαν μέχρι στιγμής, ήταν «κατώτερες» του βαθμού της πρόκλησης. Τάχθηκε δε υπέρ της αναβολής της συνάντησης της Βάρνας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Loading