Αντώναρος: «Άσκησα σκληρή και αυστηρή κριτική στη ΝΔ»

Τις θέσεις του τόσο για την διαγραφή του από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και για τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή την στιγμή την Ελλάδα, όπως οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υπόθεση Novartis, ακόμη και για την τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, εξέφρασε ο Ευάγγελος Αντώναρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Είμαι κατά των διαγραφών με την ευκολία που γίνονται στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, και μάλιστα ως προνόμιο της δήθεν επιβολής της άποψης του προέδρου. Σε όλα τα κόμματα. Να σας θυμίσω ότι κατά η διάρκεια των διαφόρων υποθέσεων, που τότε σχεδόν όλοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί ονόμαζαν αμέσως σκάνδαλα, είχαμε αρκετές και μάλιστα συχνά σκληρές φωνές κριτικής στη Νέα Δημοκρατία.

Όμως δεν προχωρήσαμε σε εύκολες διαγραφές. Το ηθικό, όμως, είναι να μην εμπλέξεις όλο το κόμμα σου σε μια υπόθεση που ενδεχομένως κάποιοι έχουν κατασκευάσει» τόνισε αρχικά ο Ευάγγελος Αντώναρος σχετικά με το θέμα της διαγραφής του από τη ΝΔ και πρόσθεσε: «Η θέση μου δεν αλλάζει. Πιστεύω πως όποιος με υψηλό κομματικό αξίωμα φέρεται εμπλεκόμενος σε κάτι μη σύννομο και είναι υπό διερεύνηση πρέπει να θέσει αυτό το αξίωμα για τη διάρκεια της ανάκρισης στη διάθεση του κόμματος ώστε να είναι απόλυτα ελεύθερος να υπερασπιστεί τον εαυτό του με τον τρόπο που επιλέγει.

Πολύ περισσότερο όταν το προσωπικό του στυλ δεν είναι απόλυτα συμβατό με τον τρόπο επικοινωνίας και την ιστορία της παράταξης στην οποία θέλει να ανήκει. Το δεύτερο: Κριτική άσκησα, ίσως σκληρή και αυστηρή. Αν κάποιες λέξεις στη ρύμη του τρόπου που γράφει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενοχλητικές, να τις πάρω πίσω. Αλλά και άλλοι που εκστομίζουν απεχθέστερες εκφράσεις στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους θα έπρεπε επίσης να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους».

Και συνέχισε λέγοντας: «Είμαι ξεκάθαρος και ενδεχομένως οξύς στις δημόσιες παρεμβάσεις μου. Φαντάζομαι θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω όπως πολλοί άλλοι το προσωπικό μου στιλ. Η λέξη βεντέτα δεν περνάει ωστόσο ποτέ από το μυαλό μου. Ανήκω σε μια παράταξη, σχεδόν από τη μέρα που ιδρύθηκε από τον Κώστα Καραμανλή, και το μόνο που με απασχολεί να μη νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν με το έτσι θέλω και την επιτηδευμένη υπερβολή να της αλλάξουν τα χαρακτηριστικά, την κεντρική ιδεολογική της κατεύθυνση και τις αξίες της. Υπόλογος είμαι μόνο απέναντι στη συνείδηση μου και τη διαδρομή μου».

«Να μην μείνει καμιά σκιά»

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και για το αν είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα o Ευ. Αντώναρος υπογράμμισε ότι…«Ασφαλώς και δεν είμαι. Πώς θα μπορούσα άλλωστε, αφού τα μόνα στοιχεία που έχω είναι όσα έχουν δημοσιευθεί στα μέσα ενημέρωσης. Γι΄ αυτό θεωρώ ότι η διερεύνηση πρέπει να γίνει με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς προκαταλήψεις και σε βάθος ώστε να μην απομείνει στο τέλος της ημέρας καμιά σκιά. Ας μη ξεχνάμε: Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους μέχρι να καταδικαστούν αμετάκλητα.

Αλλά ταυτόχρονα είναι ανεπίτρεπτο να μην αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, αν υπάρχουν», ενώ για τον είναι υπέρ με την κατάργηση των επιδομάτων πρόσθεσε ότι «Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, ούτε μου αρέσει να στέλνουμε τους πάντες στη πυρά. Ξέρω πολλούς βουλευτές από τη περιφέρεια -από όλα τα κόμματα- που έχουν ανάγκη το ένα ή το άλλο επίδομα, το υπηρεσιακό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις κλπ. Ας μη τους βάλουμε σε υποδεέστερη θέση από άλλους που βαστάει η τσέπη τους. Τα επιδόματα αυτά διευκολύνουν τη λειτουργία της δημοκρατίας την οποία δεν πρέπει να υποσκάπτουμε ούτε με την υπερβολική χρήση τους αλλά ούτε με την άκριτη κατάργηση τους».

«Δεν είπαμε να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο»

Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι: «Στο Βουκουρέστι αυτό που είπαμε στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ ήταν ότι η γειτονική χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της συμμαχίας αν δεν παραιτηθεί εμπράκτως από τις αλυτρωτικές επιδιώξεις της κι αν δεν φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία, τμήμα της οποίας μπορεί να είναι στο τέλος της ημέρας ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση από όλους και έναντι όλων. Ξεκάθαρα πράγματα.

Δεν είπαμε ποτέ να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Δηλαδή πρώτα το όνομα και μετά τα άλλα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχουν μπερδευτεί ή μάλλον κάνουν ότι έχουν μπερδευτεί κάποιοι. Εμείς ούτε την ύπαρξη μακεδονικού έθνους μπορούμε να αποδεχθούμε, ούτε τα αλλήθωρα βλέμματα κάποιων στη γειτονική μας χώρα προς δικά μας εδάφη. Τελεία και παύλα. Όταν καταλάβουν ότι ο δρόμος τους για Ευρώπη και ΝΑΤΟ περνάει κυρίως από την Αθήνα, τότε ελπίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση στα Σκόπια που έχει δώσει κάποια δείγματα ευελιξίας δεν θα θελήσει να χάσει την ευκαιρία».

Ελληνοτουρκικά: «Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα»

Σ’ ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα τελευταία επεισόδια με τους Τούρκους, ο Ευάγγελος Αντώναρος εξέφρασε τη θέση ότι, «Η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Με τον ίδιο συνδυασμό πρέπει να πορευθούμε και στο μέλλον αν και η προκλητικότητα της Άγκυρας, πολλές φορές, αγγίζει τα όρια της εθνικής μας αντοχής. Η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τεράστια προβλήματα στα νοτιοανατολικά σύνορα της.

Εμείς δεν πρέπει να γίνουμε μέρος του προβλήματος όπως ενδεχομένως επιδιώκουν οι γείτονες μας. Γι αυτό ενισχύοντας την εθνική συνεννόηση κι ομοψυχία, στηρίζοντας το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ως όπλο αποτροπής, και αξιοποιώντας τη διεθνή μας θέση πρέπει να υπογραμμίζουμε συνεχώς ότι με την Ελλάδα και την ακεραιότητα της δεν παίζει κανένας. Πατριωτισμός δεν είναι να κραυγάζεις με πολεμικούς αλαλαγμούς αλλά να κάνεις, καμιά φορά και σιωπηρά, ό,τι χρειάζεται για να προασπίσεις τα εθνικά συμφέροντα» ενώ για τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την τοποθέτηση του κ. Κουβέλη στο υπουργείο Άμυνας, κατέληξε πως: «Σέβομαι απόλυτα την αρχή ότι η σύνθεση κάθε κυβέρνησης είναι αναφαίρετο προσωπικό προνόμιο του πρωθυπουργού.

Η ορθότητα της νέας σύνθεσης στο υπουργείο Άμυνας θα κριθεί, συνεπώς, από το αποτέλεσμα. Σημαντικότερη, ωστόσο, θεωρώ την ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προσωπικά από τον αντιπρόεδρο κ. Δραγασάκη, ο οποίος είχε μεν μέχρι σήμερα την ευθύνη συντονισμού της οικονομικής πολιτικής, αλλά τώρα αναλαμβάνει και προσωπικά τη διαχείριση του πιο σημαντικού και ευαίσθητου τομέα δράσης της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα. Σ΄ αυτόν τον χώρο θα κριθούν πολλά».

Loading