ΑΝΕΛ: Το «κόλπο» για να βγουν από το αδιέξοδο!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Αλλιώς τα σχεδίαζαν στην κυβέρνηση κι αλλιώς τους βγαίνουν. Εκεί που περίμεναν πως το Μακεδονικό θα αποτελούσε διασπαστική αφορμή για τη ΝΔ, αλλά και για το Κίνημα Αλλαγής και την Ένωση Κεντρώων, φαίνεται πως είναι η δική της συνοχή η οποία τίθεται εν αμφιβόλω.

Κι αν στο ΣΥΡΙΖΑ η σύνθετη ονομασία δεν προκαλεί προβλήματα- ούτε από εκείνους που δεν θα είχαν θέμα ακόμα κι αν η ΠΓΔΜ ονομαζόταν σκέτο «Μακεδονία»- δεν είναι ακριβώς ίδια η κατάσταση στον έτερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρός τους Πάνος Καμμένος είχε ζητήσει σιωπητήριο για το ζήτημα με την εξαίρεση του ίδιου και της εκπροσώπου Τύπου, ωστόσο οι βουλευτές και τα στελέχη του εξακολουθούν να αποδεικνύονται λαλίστατοι στα μέσα ενημέρωσης, αποκαλύπτοντας με τις θέσεις τους εμμέσως το διχασμό που επικρατεί στο κόμμα.

Η περίπτωση του Δ. Καμμένου και οι άλλες

Η πιο προβεβλημένη περίπτωση είναι, βεβαίως, αυτή του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί μάλιστα από τον Δημήτρη Παπαδημούλη πως απεργάζεται την πτώση της κυβέρνησης.

Δεν είναι, όμως, ο μόνος στους ΑΝΕΛ που θα προτιμούσε ενδεχομένως να πέσει μια κυβέρνηση η οποία θα αποδεχόταν σύνθετη ονομασία.

Προς το παρόν, πάντως, ακούγεται πιο έντονα η «σολομώντειος λύση»- «παράθυρο διαφυγής» ναι μεν να αποχωρήσουν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ, αλλά να μην άρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος!

Υπάρχει, εξάλλου, και η διχογνωμία για το τι πρέπει να πράξει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος στην περίπτωση που ως υπουργός Άμυνας κληθεί να συνυπογράψει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με μια σύνθετη ονομασία.

Ο ίδιος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το www.politik.gr, διαμηνύει στους στενούς του συνεργάτες στο Πεντάγωνο πως δεν θα μπει στο δίλημμα του να παραιτηθεί ή όχι απλούστατα γιατί τα Σκόπια δεν θα συναινέσουν τελικώς σε λύση, αφού θα επικρατήσουν στο βόρειο γείτονα οι πιο ακραίες φωνές.

Ξορκίζει, δηλαδή, το κακό την ίδια ώρα όμως που βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι παραμονή του στο υπουργείο αν παραβιαστεί η «κόκκινη γραμμή» του κόμματος.

Αν πιστέψουμε τον Νίκο Κοτζιά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία το αργότερο τον Ιούνιο, τότε κοντός ψαλμός αλληλούια…

Loading