Αλέξης-Φώφη-Σταύρος μαζί και για απλή αναλογική

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Αλέξης-Φώφη-Σταύρος, τα βρίσκουν και στην απλή αναλογική! Το να ισχυριστεί κάποιος πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν συμπαθεί τον Αλέξη Τσίπρα είναι ευφημισμός.

Κάποιοι, μάλιστα, μιλούν ακόμα και για μίσος του πρώην αντιπροέδρου των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά και προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον σημερινό πρωθυπουργό!

Είναι λογικό επόμενο συνεπώς να στέκεται σφόδρα αντίθετος απέναντι σε οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας του νεοσύστατου Κινήματος Αλλαγής με το ΣΥΡΙΖΑ και να αντιδρά εντόνως στο αμοιβαίο φλερτ Τσίπρα- Φώφης Γεννηματά- Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο τώρα εκδηλώνεται με τη συναίνεση που φαίνεται πως επιτυγχάνεται μεταξύ τους για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός, ως εξαιρετικός τακτικιστής άλλωστε, αξιοποιεί αυτήν την θεσμική ευκαιρία προκειμένου να χτίσει γέφυρες με την Κεντροαριστερά, βλέποντας την κυβερνητική του συνεργασία με τους ΑΝΕΛ να ψυχορραγεί και τις επόμενες εκλογές ως έναν πολύ δύσκολο κάβο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το www.politik.gr πληροφορείται πως προνομιακό πεδίο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- Κινήματος Αλλαγής δεν είναι μόνο η Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και η απλή αναλογική, τόσο στις βουλευτικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο κομμάτων συζητούν ήδη την προοπτική η απλή αναλογική να ισχύσει για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές κι όχι από τις μεθεπόμενες.

Αυτό προϋποθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 200 βουλευτών την οποία διαθέτουν ΣΥΡΙΖΑ (145 βουλευτές)- ΑΝΕΛ (9)- ΔΗΣΥ (20) και Ποτάμι (6) μόνο αν προκύψει συμφωνία Ένωσης Κεντρώων, ΚΚΕ Χρυσής Αυγής ή και των ανεξάρτητων βουλευτών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, μάλιστα, δεν αποκλείεται η σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ να λάβει τη μορφή προγραμματικής συμφωνίας πριν ακόμα στηθούν οι κάλπες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι δύο παρατάξεις φαίνεται πως συναινούν και στην απλή αναλογική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αρχής γενομένης από αυτές που θα διεξαχθούν το 2019, άγνωστο ακόμα πότε ακριβώς.

Στην πιθανή πλέον περίπτωση που υιοθετηθεί η απλή αναλογική από την κυβέρνηση ανοίγεται ο δρόμος για προεκλογικές συμμαχίες τόσο σε δημοτικό όσο ακόμα και σε περιφερειακό επίπεδο.

Αν στο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, δεν ισχύει το ίδιο και για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς όπου ο κ. Βενιζέλος, ο Κώστας Σημίτης ή ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είναι οι μόνοι δυσαρεστημένοι, κυρίως γιατί απομακρύνονται ακόμα περισσότερα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων την ίδια ώρα που το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και προσωπικώς ο Γιώργος Παπανδρέου αναγεννιούνται από τις «στάχτες» τους.

 

Loading