Ακάλυπτο αφήνει το Μαξίμου τον Πολάκη!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Αν το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας δεν λογάριαζαν καθόλου τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις κοινωνικές αντιδράσεις, ο Φώτης Κουβέλης θα ήταν υπουργός της κυβέρνησης ήδη από τον Ιανουάριο του 2015!

Μπορεί να ακολούθησαν επισκέψεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας στο Μαξίμου, αλλά ήδη με την άρνησή του να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σαμαρά- Βενιζέλου το Δεκέμβριο του 2014 και την προεκλογική του τοποθέτηση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδείξει τρόπον τινά ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, της οποίας τότε ηγείτο, στη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ήταν ένα σφάλμα για το οποίο είχε μετανιώσει.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, γνώριζε ότι ήταν ακόμα πολύ νωρίς για να προκύψει ομαλή επιστροφή- σε κομματικό ή κυβερνητικό επίπεδο- του κ. Κουβέλη στο κόμμα την προεδρία του οποίου είχε διεκδικήσει με τον κ. Τσίπρα πριν ακριβώς δέκα χρόνια.

Αποδείχθηκε, ωστόσο, ότι το 2018 συνιστά την κατάλληλη χρονική συγκυρία για την κυβερνητική αξιοποίηση Κουβέλη, η οποία σηματοδοτεί κι ένα είδος ανοίγματος Τσίπρα προς την ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι επιλέχθηκε ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς κι όχι, για παράδειγμα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Σταύρος Μπένος ή κι ο Στέφανος Τζουμάκας, το πασοκικό παρελθόν των οποίων κρίθηκε απαγορευτικό, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή, ώστε να τύχουν υπουργοποίησης.

Όπως κι αν έχει, ο κ. Τσίπρας, όπως έχουμε γράψει και τις προηγούμενες ημέρες, σύρθηκε λόγω παραιτήσεων υπουργών σε έναν ανασχηματισμό τον οποίο δεν ήθελε τώρα αφού δεν επιθυμεί να διαταραχθεί η ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία και την επιστροφή στην κανονικότητα με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις του πρωθυπουργού, όπως πληροφορούμαστε από κυβερνητικές πηγές, να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, από τη στιγμή που «η δουλειά συνεχίζεται και δεν υπάρχει τώρα λόγος για πανηγυρισμούς».

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, αποφεύγουν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα περί τοποθέτησης «κολλητού» του Παύλου Πολάκη- ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ μάλιστα- στην αντιπροεδρία του Νοσοκομείου Σαντορίνης με μισθό πάνω από τρεις χιλιάδες ευρώ.

Κι αυτό ίσως να είναι ένα σχόλιο από μόνο του…

 

Loading