Αγώνας επιβίωσης για τη μη περικοπή των συντάξεων!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Νυν υπέρ πάντων ο αγών της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου!

Κι αυτό γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κι από την επίτευξη αυτού του στόχου, ο οποίος μοιάζει πάντως δυσκολότερος ύστερα από το γερμανικό “καψώνι” στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ λόγω της αναβολής της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά.

Ένα δεύτερο ερωτηματικό πρέπει να μπει και στη στάση του ΔΝΤ, το οποίο ναι μεν θα παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, οι θετικές αξιολογήσεις του ωστόσο θα βοηθήσουν πολύ στην ομαλή επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Από την άλλη, στην κυβέρνηση στέκονται στα πλεονεκτήματά τους, με σημαντικότερο την πεποίθησή τους, που βασίζεται και σε πραγματικά στοιχεία, ότι θα μπορούν να εκπληρώνουν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μέχρι και το 2022.

Όχι ανάγκη για δανεισμό για τα επόμενα πέντε χρόνια

Επιπλέον, σημειώνουν με νόημα πως με το χρηματοδοτικό μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ που δημιουργείται δεν θα υπάρχει πραγματική ανάγκη για δανεισμό για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν πως από την 20ή Αυγούστου, όταν τελειώνει δηλαδή το τρίτο πρόγραμμα, οι δανειστές θα μπορούν να νουθετούν, αλλά όχι και να επιβάλλουν και θα είναι αναγκασμένοι να αποδέχονται τις όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες όσο αυτές φέρνουν θετικά αποτελέσματα.

Loading