Αγγελόπουλος: «Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση του προσφυγικού»

Στο αίτημα των δήμων του Αιγαίου αλλά και του ευρύτερου νησιωτικού κόσμου που επιθυμεί την αποδέσμευση του ΦΠΑ από το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα αναφέρθηκε στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο ο δήμαρχος Σάμου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία Μιχάλης Αγγελόπουλος.

«Είμαστε σε αγώνα προεκλογικό και παράλληλα φροντίζω τα του δήμου με βάση τον άξονα του χρόνου που λέγεται 5η Απριλίου που έχουμε να δικάσουμε όλοι οι δήμοι του Αιγαίου και όλος ο νησιωτικός χώρος, την αποδέσμευση του ΦΠΑ από το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση με έναν απαράδεκτο τρόπο, είπε ότι για έχετε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ πρέπει να έχετε παραπάνω πρόσφυγες από τον προβλεπόμενο αριθμό που μένουν στα hot-spots», τόνισε ο Μ. Αγγελόπουλος.

Παράλληλα συμπλήρωσε πως «δηλαδή η κυβερνητική αδυναμία, η πλήρης αποτυχία στην διαχείριση του προσφυγικού φέρνει ένα μέτρο που μετατρέπει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε φορολογικό μέσο, με στόχο τα δημόσια έσοδα. Πουθενά, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει τέτοια αυθαιρεσία και παραβίαση των κανόνων των ευρωπαϊκών και νησιωτικών και της ελληνικής αλλά και της ηπειρωτικής χώρας. Για φανταστείτε ξαφνικά στον δήμο Συκεών που ήδη φροντίζει 400 οικογένειες προσφύγων να εμφανιστούνε 15.000 και να πούνε εσείς έχετε μειωμένο συντελεστή γι’ αυτό».

Ωστόσο, ο Μ. Αγγελόπουλος εκτίμησε ότι «δυστυχώς στην χώρα μας, ομφαλοσκοπικά όταν λειτουργούμε συγκρίνουμε τον ΦΠΑ στα νησιά με τον ΦΠΑ στην ηπειρωτική χώρα όπως πχ με την Λάρισα, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη. Πρέπει να τον συγκρίνουμε μόνο με τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές. Είναι ένα θέμα φορολογικό, είναι ένα θέμα της δημιουργία προοπτικών επισκεψιμότητας εμπορίου και επιχειρηματικότητας. Η Κορσική, με 7 λιμάνια και 300.000 κατοίκους απέναντι από την ανταγωνιστική Νίκαια στον τουρισμό , έχει 0,9%-13% ΦΠΑ».

Από την πλευρά του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «πρόσφατη οδηγία που δημοσιεύθηκε στις 5 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία Μοσκοβισί, βάσει της οποίας επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν δύο χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ μεταξύ 5%-15% και άλλους δύο που έχει κωφεύσει η κυβέρνηση με ειδικά κριτήρια. Διατηρώντας βέβαια τις βασικές αρχές της ουδετερότητας και της εφαρμογής της φορολογίας στον χώρο, στον τόπο, παροχής της υπηρεσίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν είναι ο ΦΠΑ μόνο, είναι πολλά πράγματα αναπτυξιακά που πρέπει να γίνουν στην χώρα, η οποία λιώνει, καταδυναστεύεται κάτω από το βάρος των 29 διαφορετικών φορολογικών επιβαρύνσεων που επέβαλλε η κυβέρνηση Τσίπρα».

Loading