«Έφυγε» σε ηλικία 100 ετών ο Βασίλης Πριόβολος (Καπετάν Ερμής)

Σε ηλικία 100 ετών έφυγε σήμερα (10/4) ο Βασίλης Πριόβολος κατά κόσμο ο «Καπετάν Ερμής» του Αντιστασιακού αγώνα.

Να σημειωθεί ότι ο αντιστασιακός, είχε παραβρεθεί πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όπου βραβεύτηκε για την δράση του μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Η πολυτάραχη ζωή του στον αγώνα

Ο Βασίλης Πριόβολος που γεννήθηκε το 1918 στην Χρυσώ Ευρυτανίας στα Άγραφα, ήταν καπετάνιος του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ την περίοδο της Κατοχής και αργότερα του Δημοκρατικού Στρατού στον εμφύλιο πόλεμο. Υπήρξε προσωπικός φίλος του Άρη Βελουχιώτη, του οποίου διετέλεσε υπασπιστής, ενώ κατά την διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της τότε Επιχείρησης Αστικών Συγκοινωνιών, της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Πανελληνίου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη.

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της Φ. Γεννηματά

Με ανάρτησή της στο Twitter, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά  αποχαιρέτησε τον Καπετάν Ερμή.

«Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας, Βασίλης Πριόβολος, ο καπετάν Ερμής.

Σύντροφος και συναγωνιστής μας, από την μεταπολίτευση, υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση.

Τελευταία του συμβολή, η συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.  Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος. Καλό σου ταξίδι καπετάν Ερμή».

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος του Κινήματος και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

«Ένας ξεχωριστός άνθρωπος, σπουδαίος αγωνιστής για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ο Βασίλης Πριόβολος, ο Καπετάν Ερμής της Εθνικής Αντίστασης, έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Στα εκατό χρόνια της πολυκύμαντης ζωής του, βρέθηκε, από τα Άγραφα όπου γεννήθηκε, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο βγήκε Πολιτικός Μηχανικός, αφιερώνοντας παράλληλα τη ζωή του στους αγώνες για μια καλύτερη πατρίδα.

Αρχικά, εντάχθηκε στο ΚΚΕ και στην κατοχή, βγήκε στο βουνό, όπου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες, αλλά και υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη. Διακρίθηκε για τη δράση του και ανέλαβε τη διοίκηση σημαντικών μονάδων του ΕΛΑΣ, όπως και τη διοίκηση της ένοπλης ομάδας ασφαλείας της Βίνιανης, έδρας της Κυβέρνησης του Βουνού.

Αργότερα, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, πήρε το δρόμο της ξενιτιάς, ως πολιτικός πρόσφυγας. Μεταπολιτευτικά, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία του πνοή για να δει την Ελλάδα να αλλάζει.

Πριν από λίγες ημέρες, στο πρώτο Συνέδριο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, τιμήθηκε για τη δράση του και την προσφορά του.

Ο Καπετάν Ερμής, έφυγε από τη ζωή, όπως την ξεκίνησε και την ήθελε. Πράος, σεμνός, αλλά με ένα βαθύ αποτύπωμα αγώνων και αξιοπρέπειας.

Καλό ταξίδι, Καπετάνιε.»

 

Loading