Έρχεται εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων με τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ;

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων:

«Την ώρα που η Ελληνική Γεωργία κινδυνεύει να χάσει πολύτιμα κονδύλια στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο αδιαφορίας, θυμήθηκε επιτέλους να εκφράσει τις ελληνικές θέσεις, που ουδέποτε δυστυχώς προέβαλε στα προηγούμενα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.».

Η πλήρης δήλωση της Φ. Αραμπατζή

«Με καθυστέρηση ενός χρόνου από την έναρξη της διαβούλευσης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020, ο κ. Αποστόλου θυμήθηκε επιτέλους να τοποθετηθεί για τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν ανοίξει για την Ελληνική Γεωργία.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών, τάχθηκε για πρώτη φορά κατά της Εξωτερικής Σύγκλισης, παρόλο που το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και μήνες.

Ο κ. Αποστόλου, με τη συνήθη ολιγωρία του, άφησε να χαθούν σημαντικές διαπραγματευτικές ευκαιρίες, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων –σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ– θα πλήξει με βεβαιότητα τους Έλληνες γεωργούς.

Τα ερωτήματα προς τον κ. Αποστόλου είναι πολλά:

  • Πού ήταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα όταν οι χώρες Visegrad, πιέζοντας με κάθε τρόπο για την απόλυτη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων με τα παλαιότερα Κράτη-Μέλη, πέτυχαν να συμπεριληφθεί η θέση τους στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
  • Γιατί στα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας στο Ταλίν (05-09-2017) και στο Λουξεμβούργο
    (09-10-2017) δεν αντέδρασε;
  • Γιατί τάχθηκε επί της αρχής με τη δήλωση των χωρών Visegrad στο Λουξεμβούργο;
  • Έχει επιδιώξει συμμαχίες με άλλα Κράτη-Μέλη προκειμένου να υπερασπιστεί την Ελληνική Γεωργία μετά το 2020;
  • Γιατί απουσίαζε από την πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του στις 19-12-2017, ο οποίος επίσης εναντιώνεται στην Εξωτερική Σύγκλιση;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί αμέσως, με δεδομένο ότι στις 19 Μαρτίου του τρέχοντος έτους κλείνει η Ανακοίνωση της Επιτροπής από πλευράς Συμβουλίου και τον Ιούνιο βγαίνουν οι Νομοθετικές Προτάσεις;
  • Πότε επιτέλους σκοπεύσει να ενημερώσει γι’ αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις την Εθνική Αντιπροσωπεία;

Θυμίζουμε στον κ. Αποστόλου ότι οι χώρες Visegrad πίεζαν και στο παρελθόν για την απόλυτη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων.

Όμως τότε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με κατάλληλους διαπραγματευτικούς χειρισμούς και συμμαχίες, πέτυχε τη μερική ανακατανομή και σταδιακή προσαρμογή, εξασφαλίζοντας πόρους 19,6 δις ευρώ (3 δις περισσότερα) στην περίοδο 2014 – 2020.

Δυστυχώς για την Ελληνική Γεωργία “Δεν είμαστε όλοι ίδιοι”».

Loading