Έντεκα χρόνια μετά το τελευταίο μεγάλο «όχι» των Ελλήνων

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Χθες, Τρίτη 02 Απριλίου 2019, συμπληρώθηκαν έντεκα χρόνια από το τελευταίο μεγάλο «όχι» των Ελλήνων.

Και επειδή στον Αλέξη Τσίπρα αρέσει να παίζει με τους συμβολισμούς, επέλεξε την ημέρα που ο Κώστας Καραμανλής άσκησε βέτο στο Βουκουρέστι στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, επέλεξε την ίδια ημέρα για να γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια.

Ανάλογο συμβολισμό είχε και η επιλογή του μικρού χωριού Ψαράδες για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αυτό γιατί το 1949, στην εκκλησία του ίδιου χωριού, ο Νίκος Ζαχαριάδης, μέσω του 2ου συνεδρίου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου, θέλησε να διακηρύξει «την ένωση της Μακεδονίας σε ένα ενιαίο, ανεξάρτητο, ισότιμο μακεδονικό κράτος μέσα στη λαϊκοδημοκρατική ομοσπονδία των βαλκανικών λαών».

Το Βέτο του Κώστα Καραμανλή στις 02 Απριλίου του 2008 πήγε κόντρα στην επιθυμία της Ουάσινγκτον να ενταχθεί η τότε ΠΓΔΜ στην ευρωατλαντική συμμαχία. Έντεκα χρόνια μετά, την ίδια ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την ευκαιρία στις ΗΠΑ να πάρουν ρεβάνς, με τον Έλληνα να στραβοκαταπίνει όταν αποκαλούσε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ως «αεροδρόμιο της Μίκρας», αποδεχόμενος στην ουσία ότι από αυτήν την ετεροβαρή συμφωνία η Ελλάδα είναι η μεγάλη χαμένη.

Για πολλούς εκείνο το «όχι» του Κώστα Καραμανλή ήταν το τελευταίο μεγάλο «όχι» των Ελλήνων.  Και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία βλέποντας κανείς τον Αλέξη Τσίπρα να σφιχταγκαλιάζεται με τον Ζόραν Ζάεφ.

«Η συμφωνία των Πρεσπών έχει κριθεί στη συνείδηση των Ελλήνων»

Όπως εξήγησε στη χθεσινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει θετικά αποτελέσματα. Και ας γνωρίζουν όλοι ότι παράγει μόνο αρνητικά!

«Η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη κριθεί στη συνείδηση των Ελλήνων, αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει οποιαδήποτε επικοινωνιακή απόπειρα εξωραϊσμού της από τον κ. Τσίπρα», τονίζει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια και τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ.

Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση, αναφερόμενη στον Αλ. Τσίπρα, «θα το συνειδητοποιήσει, άλλωστε, σε μόλις 54 (χθες-53 σήμερα) μέρες από σήμερα, στις κάλπες της 26ης Μαΐου ή και νωρίτερα, αν προκαλέσει εθνικές εκλογές».

Loading