«Άρχισε το οριστικό τέλος των μνημονίων»

Σίγουρος πως το 2018 αρχίζει το οριστικό τέλος των μνημονίων δήλωσε από το βήμα της ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.

«Ολοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και 3ης αξιολόγησης είμαστε μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων. Αυτή η πραγματικότητα δίνει κουράγιο και ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο αλλά την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς. Πρώτο απ όλα στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε την χώρα» τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Πρωθυπουργός.

Επανέλαβε το μόνιμο επιχείρημά του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ έγινε πιο περιγραφικός ισχυριζόμενος πως πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση να δώσει τη μάχη και να λερώσει τα χέρια του, αλλά να μην αποδράσει.

Όπως εξήγησε: «Όλοι θα κριθούμε όχι με βάση την συγκυρία αλλά από την ιστορία με συνάρτηση δύο παραγόντων: των εναλλακτικών επιλογών που έχουμε μπροστά μας και του παραγόμενου αποτελέσματος που θέλει χρόνο για να παραχθεί και να γίνει ορατό. Σήμερα αρχίζει δειλά-δειλά να γίνεται ορατό».

Ο Μητσοτάκης και ο αστρολόγος

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη του είπε: «Όλα αυτά τα χρόνια προβλέπατε τα ίδια και τα ίδια. Κάθε Πρωτοχρονιά από το 2016 μας λέγατε ότι μπαίνουμε σε χρονιά εκλογών. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει αστρολόγο ή χειρομάντη για σύμβουλο, αλλά σας λέω ότι σας λένε όσα θέλετε να ακούσετε. Θα κάνει καλό και σε εσάς και στο πολιτικό σύστημα να αποδεχθείτε ότι, παρά τις όποιες προβλέψεις και προσδοκίες σας, η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα και το κάνει με κυβέρνηση τις δυνάμεις που εσείς προβλέπατε ότι την οδηγούν στα βράχια, αλλά την οδηγούν στο ξέφωτο. Η οικονομία ανακάμπτει, πετυχαίνει πραγματικούς ρυθμούς ανάκαμψης, ρυθμούς που δεν είχατε δει ούτε στα όνειρά σας. Η κυβέρνηση σε μια 3ετία μείωσε κατά επτά μονάδες την ανεργία και καταγράφεται ρεκόρ στην προσέλκυση νέων, άμεσων επενδύσεων. Οι αποδόσεις ομολόγων με 10ετή διάρκεια είναι στο 3,6%, σε επίπεδο 2006. Αυτή η θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία αναμένουμε να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα και να αποκρυσταλλωθεί από τους εταίρους μας στο ζήτημα του χρέους και να προχωρήσει η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος».

Τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Δεν κρύψαμε ότι στο πλαίσιο που είμαστε ακόμα σήμερα -δεν έχουμε βγει από το πρόγραμμα- κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς και σε οπισθοχωρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε, για να βγούμε το καλοκαίρι από το περιοριστικό πλαίσιο. Όμως, και σε αυτές τις συνθήκες προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις για να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας. Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και στις τρεις αξιολογήσεις, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν υποχωρήσεις. Στην τρίτη αξιολόγηση και στο σημερινό νομοσχέδιο οι θετικές ρυθμίσεις είναι περισσότερες. Αυτή η Βουλή επί των ημερών μας δεν συνέρχεται για να υλοποιήσει μόνο προαπαιτούμενα. Στο εξάμηνο μεταξύ 2ης και 3ης αξιολόγησης η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή εμβληματικά νομοσχέδια στην Υγεία, την Παιδεία, τα εργασιακά, τα κοινωνικά δικαιώματα. Είναι στον πυρήνα μας να γίνει πράξη το Κτηματολόγιο και η έγκριση των δασικών χαρτών. Αδιανόητο το 2017 να μην υπάρχει επίσημη αρχή για την χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος. Εσείς που αυτοαποκαλείστε μεταρρυθμιστές και φιλελεύθεροι, γιατί επί 40 χρόνια δεν κυρώνατε τους δασικούς χάρτες; Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό είναι το μεγάλο σφάλμα και η ζημιά. Στη συλλογική συνείδηση των πολιτών, όταν ακούνε μεταρρυθμίσεις, ο νους πηγαίνει σε λιτότητα και κόψιμο συντάξεων».

«Το δικαίωμα στην απεργία δεν απειλείται ούτε καταργείται»

Για τη διάταξη που αφορά στις απεργίες σημείωσε: «Μην σκορπάτε την ηττοπάθεια. Το δικαίωμα στην απεργία ούτε απειλείται ούτε καταργείται από την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα μαζικά και σε συνολική στάση απέναντι στην παραβίαση. Έχουμε δώσει δύσκολες μάχες σε αντίξοες συνθήκες. Ρωτήστε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που από σφραγίδα έχει γίνει όπλο στα χέρια των εργαζομένων» υπογράμμισε ακόμη, για να συνεχίσει, προκαλώντας αντιδράσεις και φωνές από  τα έδρανα της ΝΔ: «Σκεφτείτε τι θα γινόταν, αν τα τρία τελευταία χρόνια παρέμεναν αυτοί εδώ».

Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως: «Είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε, σε πείσμα όσων σήμερα είναι σε αμηχανία και εκνευρισμό, είτε κάθονται εξ αριστερών μας είτε εκ δεξιών μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Loading