Άνοιγμα στους καραμανλικούς με Παπακώστα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Σίγουρη πρέπει να θεωρείται πλέον η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου, αλλά και της μείωσης του αφορολόγητου την Πρωτοχρονιά του 2020!

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να την ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου, ικανοποιώντας κι ένα αίτημα σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτιμά πως είναι αδιανόητο να πάει το κόμμα σε εκλογές με τους συνταξιούχους- νυν κι επόμενους- στα κάγκελα.

Αυτό το κλίμα αναμένεται να επικρατήσει και στη σημερινή (Παρασκευή) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως μας αναφέρουν, άλλωστε, κυβερνητικές πηγές με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 να προβλέπεται πως θα ξεπεράσει τα 800.000.000 ευρώ δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφαρμοστεί ένα μέτρο το οποίο είχε απαιτήσει για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης το ΔΝΤ, το οποίο δεν χρηματοδότησε καν το τρίτο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, επισημαίνουν πως η αναστολή της μείωσης των συντάξεων στην ουσία βρίσκει σύμφωνους τους Θεσμούς, μολονότι δεν εκπέμπεται το ίδιο μήνυμα κι από τις Βρυξέλλες.

Όπως κι αν έχει, πάντως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η διάσωση των συντάξεων θα περάσει και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

Υπάρχει, δηλαδή, η ισχυρή πιθανότητα η κυβέρνηση να περιμένει την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 ώστε να μην θεωρηθεί πως προδικάζει εξελίξεις και για να μην δοθεί στις αγορές η εντύπωση πως «ξηλώνει» τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις.

Μεσοβέζικη λύση

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταλήξει στο κυβερνητικό σχήμα μέσα στο Σαββατοκύριακο, επιλέγοντας μια μεσοβέζικη λύση:

να κρατήσει κορυφαίους υπουργούς, αλλά και να δώσει αέρα ανανέωσης τοποθετώντας νεαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και προσωπικότητες της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Με αυτά τα δεδομένα και πέρα από την αντικατάσταση αρκετών αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, αλλαγές κορυφής αναμένονται μόνο στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απομακρύνεται, εξάλλου, το ενδεχόμενο να αναλάβουν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης και υπουργική θέση ο Γιάννης Ραγκούσης.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να γίνει η έκπληξη με την Κατερίνα Παπακώστα, πιθανή ένταξη της οποίας στην κυβέρνηση θα σηματοδοτήσει και «κλείσιμο του ματιού» στην καραμανλική Κεντροδεξιά!

Loading