«Άκυρο» Μητσοτάκη στη Φώφη για το Σύνταγμα

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Λόγο και αιτία έχει το «άκυρο» που έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Φώφη Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και αυτός δεν είναι άλλος από την επιθυμία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να μη μετατραπεί μια κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας σε πεδίο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Έχοντας αντιληφθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν διστάζει να παίξει, ακόμα και να ευτελίσει τους θεσμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αποφασισμένος να μην επιτρέψει η συνταγματική αναθεώρηση να μετατραπεί σε πεδίο μικροπολιτικών συνεννοήσεων πίσω από κλειστές πόρτες.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα και η απεγνωσμένη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να πλευρίσει την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ότι στη Νέα Δημοκρατία.

«Δεν είναι επαρκείς οι προτάσεις Γεννηματά»

Δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά παιχνίδια, πόσο μάλλον όταν στο επίκεντρό τους βρίσκεται η συνταγματική αναθεώρηση, έβαλε στον… πάγο την πρόταση Γεννηματά να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αλλαγής του καταστατικού χάρτη της χώρας. Εξ ου και η αρνητική απάντηση που της έδωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Στη ΝΔ συμφωνούν ότι οι αλλαγές που προτείνουν η κα. Γεννηματά και ο κ. Αλιβιζάτος είναι «αυτονοήτως αναγκαίες». Επισημαίνουν ωστόσο πως δεν τις θεωρούν επαρκείς.

Σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο η Πειραιώς έχει τονίσει ότι χρειάζονται ευρύτερες και τολμηρότερες συνταγματικές αλλαγές στις οποίες δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνονται χρονίζοντα ζητήματα, όπως  -για παράδειγμα- η αναθεώρηση του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος, συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την διευκόλυνση της προσέλκυσης επενδύσεων και βέβαια η αλλαγή του άρθρου 16  προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Δύσκολα να επιτευχθεί συναίνεση

Το πρόβλημα, σημειώνουν στελέχη της ΝΔ,  είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με τη γνωστή του ιδεοληψία ακόμη και την  αναθεώρηση του Συντάγματος. Και επομένως δεν βλέπουν πώς μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές. Πόσο μάλλον όταν ο κ. Τσίπρας είχε αρνηθεί την πρόταση που του έκανε σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Μητσοτάκης να υπάρξει διακομματική συναίνεση για όλα τα προβληματικά άρθρα που κάθε πλευρά κρίνει ότι υπάρχουν και να δοθεί το πράσινο φως στην επόμενη κυβέρνηση να τα αναθεωρήσει.

Μετατίθεται χρονικά προς το μέλλον

Τη «γραμμή» της ΝΔ έδειξε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», εξήγησε πως «οι αλλαγές που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, κατά βάση η κ. Γεννηματά και ο κ. Αλιβιζάτος, είναι αυτονόητα αναγκαίες, αλλά δεν είναι αρκετές, δεν είναι αυτές που θέλουμε».

Όσον αφορά στο χρόνο της συνταγματικής αναθεώρησης, αυτός μετατίθεται χρονικά προς το μέλλον. «Δεν θέλουμε να πάμε σε μία συνταγματική αναθεώρηση που δεν θα μας δώσει την ευκαιρία να αλλάξουμε ουσιαστικά βασικά άρθρα του Συντάγματος, που αυτή τη στιγμή -και μετά την εμπειρία δεκαετιών- πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουν. Αυτή είναι η δική μας άποψη» κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

Loading