Άδωνις Γεωργιάδης: «Νέα Θεσσαλονίκη σε 2-3 χρόνια!»

«Συγκλονιστική» χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Απλώς Επικίνδυνοι», με τον Γιάννη Στρίκο και τον Σταύρο Οραήλογλου.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων προανήγγειλε μία «καινούρια Θεσσαλονίκη» στην επόμενη διετία-τριετία, ενώ… ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την «ελευθερία» που χάρισε στη νέα κυβέρνηση.

«Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν συγκλονιστική, δυο μέρες τώρα δεν προλαβαίνω να απαντώ σε ανθρώπους που μου λένε το ίδιο: Είδαμε έναν πρωθυπουργό σοβαρό, μετρημένο, που ήξερε τι έλεγε, χωρίς σόου, τεράστια διαφορά από τον Τσίπρα. Η Ελλάδα βιώνει, από το ένα άκρο μέχρι το άλλο, μια αίσθηση ανακούφισης για όσα συμβαίνουν», δήλωσε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Η Θεσσαλονίκη σε πρώτη προτεραιότητα»

Αναφερόμενος στα έργα της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε:

«Το κυβερνητικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη αρχίζει και ξεδιπλώνεται και, αν όλα πάνε καλά, σε 2-3 χρόνια θα έχουμε μία καινούρια Θεσσαλονίκη! Προσέξτε πόσα πράγματα συμβαίνουν και θα συμβούν:

Ολοκληρώνεται η επένδυση της Fraport και αλλάζει το αεροδρόμιο. Προχωρά με πίεση δική μας γρηγορότερα η ανακατασκευή του λιμένος Θεσσαλονίκης και η σύνδεση με το τρένο. Προχωράμε άμεσα στην ανακατασκευή της ΔΕΘ. Παραχωρήσαμε 720 στρέμματα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας στα Βαλκάνια. Παράλληλα, έρχονται μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό, όπως η Pfizer, η Cisco και δημιουργούν κέντρα στη Θεσσαλονίκη. Αν προσθέσουμε και την ανακατασκευή του Περιφερειακού, για να γίνει ταχείας κυκλοφορίας, τότε κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτήν την κυβέρνηση, ότι έχει από την αρχή της θητείας της σε πρώτη προτεραιότητα».

«Να μην υποεκτελείται το πρόγραμμα επενδύσεων»

Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι και μικρό στην Ελλάδα και υποεκτελείται. Φυσικά, όσο ο στόχος του πλεονάσματος παραμένει στο 3,5% είναι πάρα πολύ δύσκολο να αυξήσεις αυτό το πρόγραμμα. Τουλάχιστον εμείς θα φροντίσουμε να μην υποεκτελείται, όπως τα προηγούμενα χρόνια».

Ερωτηθείς για τα μέτρα διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας που απαιτείται για να ανοίξει κανείς μία επιχείρηση, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε:

«Όλα αυτά έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και θα γίνουν. Βεβαίως, δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα σε δύο μήνες. Ακόμη κι εμείς θα χρειαστούμε μερικούς μήνες! Η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis θα γίνει εντός των επόμενων μηνών. Είναι ένα απολύτως απαραίτητο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το σταθερό φορολογικό περιβάλλον έχει ήδη έρθει -βεβαίως δεν είναι και τόσο σταθερό, δεδομένου ότι κάθε χρόνο πέφτει ο φόρος στις επιχειρήσεις-. Στόχος μας είναι να πλησιάσει η Ελλάδα σε φορολογία τις όμορες χώρες, ούτως ώστε να μειωθεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Γενικότερα, έχουμε μία σειρά μέτρων, όπως η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, που θα βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση».

Τα «έτοιμα» του ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να σχολιάσει τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ, πως η κυβέρνηση προχώρησε στις παροχές και τις φοροελαφρύνσεις εκμεταλλευόμενη τα «έτοιμα» της προηγούμενης κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Γιατί δεν τα έκανε; Ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός ως τις 7 Ιουλίου. Γιατί δεν τα έκανε; Λένε ‘θα τα κάναμε, αλλά δεν θέλαμε’. Μα, μόνοι τους έκαναν πρόωρες εκλογές! Δεν είχαν συνταγματική θητεία έως τον Οκτώβρη;».

Η επένδυση στις Σάπες

Προσφάτως, ο υπουργός Ανάπτυξης είχε βρεθεί στις Σάπες, εγκαινιάζοντας μία σημαντική επένδυση, ενώ είχε αναφερθεί και στα χρυσορυχεία, λέγοντας ότι η επένδυση δεν θα προχωρήσει εάν δεν το επιθυμεί η τοπική κοινωνία.

«Αυτό που είπα είναι ότι η εταιρεία, εφόσον επιλέξει να αιτηθεί τη συνέχεια της επενδύσεώς της εκεί, θα πρέπει πρώτα να απαντήσει σε όλες τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των κατοίκων. Δεν μπορώ να βάλω έναν γενικό κανόνα, ότι όταν κάποιος αντιδράσει, σταματά μία επένδυση, γιατί έτσι δεν θα γίνει ποτέ καμία επένδυση στην Ελλάδα! Στη συγκεκριμένη περιοχή, όμως, έχουμε μία αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία και αν η εταιρεία θέλει να προχωρήσει, θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να την πείσει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από αυτήν την επένδυση. Δεν λέω όχι στην επένδυση. Λέω ότι αν προχωρήσει, αυτό να γίνει σε πλήρη συνεννόηση με την κοινωνία».

«Ο Τσίπρας χάρισε στη ΝΔ ελευθερία»

Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, δεν παρέλειψε να… ευχαριστήσει τον Αλέξη Τσίπρα για την «ελευθερία» που χάρισε στην κυβέρνηση της ΝΔ.

«Δεν βρήκαμε καμένη γη. Βρήκαμε κάτι που είναι πραγματικά φανταστικό: Βρήκαμε για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση μία Ελλάδα χωρίς αριστερή ηγεμονία. Ο κ. Τσίπρας αν έκανε κάτι πραγματικά καλό στη χώρα είναι ότι άλλαξε το perception (σ.σ. αντίληψη). Μέχρι τον Τσίπρα, στην Ελλάδα κάθε ιδιωτικοποίηση ήταν ‘ξεπούλημα’ και κάθε τι αριστερό ήταν καλό. Μετά τον Τσίπρα, ο λαός θέλει ιδιωτικοποιήσεις και όταν βλέπει αριστερό τον κοιτάει με μισό μάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αυτό δεν φαντάζεστε πόσους βαθμούς ελευθερίας δίνει στην κυβέρνησή μας! Καμία κυβέρνηση της ΝΔ στο παρελθόν δεν είχε αυτή την ελευθερία. Λόγου χάρη, όταν μία κυβέρνηση ΝΔ του παρελθόντος -του Καραμανλή ή του Σαμαρά- ήθελε να μπει στα Εξάρχεια, είχε την κοινή γνώμη απέναντι. Τώρα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μπαίνει κάθε μέρα στα Εξάρχεια και το 85% των πολιτών χειροκροτεί. Αυτά τα χρωστάμε στον Τσίπρα, σε μεγάλο βαθμό!».

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Θεωρούμε απαράδεκτη την αναφορά σε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Και θέλουμε την ευκαιρία για να το φέρουμε στο τραπέζι. Να ξέρετε ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, γιατί η ίδια η συμφωνία προβλέπει την πλήρη αναθεώρησή της και άρα οι Σκοπιανοί μπορεί να οχυρωθούν πίσω από αυτό και να στυλώσουν τα πόδια. Θα πρέπει, λοιπόν, να μας δοθεί η ευκαιρία. Όταν μας δοθεί, θα την αρπάξουμε».

Οι απειλές Ερντογάν

Κλείνοντας, ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «πολύ υπαρκτό κίνδυνο» τις απειλές της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «πλημμυρίσει» την Ελλάδα και την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Δύσης κάνει τον κ. Ερντογάν να χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο και είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί και δεν μπορούμε να το πάρουμε αψήφιστα», δήλωσε σχετικά.

Loading