Συνάντηση Παυλόπουλου-Τσίπρα για Σκοπιανό

Συνάντηση Παυλόπουλου-Τσίπρα για το Σκοπιανό

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 18.30 η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλου, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Σκοπιανό και τις επαφές του στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων ο πρωθυπουργός τόνισε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας πως: «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ», σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.

“Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού”

«Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εθνική γραμμή στο Σκοπιανό.

Κατά την σύντομη συζήτηση ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θέλησε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει: «Πρόκειται για ζητήματα που λιμνάζουν και βαραίνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας». Σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά αν δεν το επιδιώξουμε θα τα βρούμε στο μέλλον μπροστά πιο δύσκολα.

Στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχουμε διανύσει μεγαλύτερη απόσταση. Με την ΠΓΔΜ, δεν είμαστε ακόμη εκεί, είπε ο πρωθυπουργός, σημείωσε όμως ότι έχουν γίνει βήματα. Ανέφερε δε ότι είναι ένδειξη κατανόησης ότι τα θέματα αλυτρωτισμού έχουν πάρει προτεραιότητα και σημείωσε ότι είναι ένδειξη καλής θέλησης από την ηγεσία της γείτονας η αλλαγή της ονομασίας στο Αεροδρόμιο και στην εθνική τους οδό. Υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού. Είναι κρίσιμο θέμα και είναι μείζον το επόμενο διάστημα να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες. Συνέχισε λέγοντας ότι θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς και πρόσθεσε ότι, είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά θα πρέπει να εκφράζονται μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, οι απόψεις είναι θεμιτές, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και διάλογος και στο τέλος της ημέρας να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μία εθνική γραμμή. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η χώρα έχει συνέχεια και αυτή σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο.

Στην ανάγκη ενότητας στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα”. Αναφέρθηκε στο θέμα της Αλβανίας λέγοντας ότι “πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της εκταφής των νεκρών μας από τον πόλεμο του 1940, ήταν μία εκκρεμότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή». Όπως συνέχισε είναι σημαντική και η απόδοση της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δεύτερο ζήτημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ. Η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

 

Loading