Κουβέλης: «Μπορούμε να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα της χώρας»

Την πεποίθησή του ότι «μπορούμε να υπερασπιστούμε εξαιρετικά και αποτελεσματικά την απόλυτη ακεραιότητα της χώρας» εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, με δηλώσεις του στην ΕΤ1.

«Η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει, και δεν τελειώνει ποτέ, στη συμμετοχή της χώρας μας στην κούρσα των τρελών εξοπλισμών», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ενώ πρόσθεσε πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου και υπέρ της διευθέτησης των όποιων ζητημάτων αναδεικνύονται, είτε επί υπαρκτού είτε επί μη υπαρκτού ζητήματος, διότι έχουμε και τέτοια θέματα».

Η κριτική που δέχεται

Ασφαλώς, ο κ. Κουβέλης δε θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για την κριτική που δέχτηκε, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είσοδός του στην κυβέρνηση, στο πλευρό του Πάνου Καμμένου.

«Αυτοί που εμφανίζονται ως αυθεντικοί ερμηνευτές των θέσεων, των αρχών και των απόψεων της Ανανεωτικής Αριστεράς, εξαιρετικά όψιμα ανακαλύπτουν τον λόγο της Ανανεωτικής Αριστεράς για να υπηρετήσουν τη δική τους, σήμερα, αντιπολιτευτική στάση», απάντησε ο ίδιος.

«Όταν συνεργάστηκα, ως πρόεδρος της τότε ΔΗΜΑΡ, για να υπάρχει κυβέρνηση το 2012 με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, το πράξαμε από θέση ευθύνης για να μην περιπέσει η χώρα στην κατάσταση και της τυπικής χρεοκοπίας. Και πάλι από θέση ευθύνης αποχωρήσαμε από εκείνη την κυβέρνηση με την πολιτική βεβαιότητα ότι έπρεπε η χώρα να αλλάξει σελίδα. Η αλλαγή της σελίδας ήρθε με την πλειοψηφία που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «η οποιαδήποτε συνεργασία και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ το 2012, δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση ότι είχαμε εκχωρήσει ούτε την πολιτική, ούτε την ιδεολογική μας ταυτότητα. Ούτε τώρα έχω εκχωρήσει, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε εγώ, την πολιτική μας και ιδεολογική μας ταυτότητα στη συνεργασία με τον κύριο Καμμένο».

Η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς αν πλέον είναι πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι το 2012, ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Η προσπάθειά μου όλον αυτό τον καιρό, ήταν να στηριχθεί και να αναπτυχθεί μέσα στην κοινωνία, και στο πολιτικό επίπεδο και στο κοινωνικό επίπεδο, η λογική, οι αξίες, οι θέσεις, οι πολιτικές διεκδικήσεις και η άσκηση συγκεκριμένης πολιτικής από τον προοδευτικό πόλο. Ο προοδευτικός πόλος αναφέρεται σε δύο επίπεδα και στο πολιτικό αλλά και στο κοινωνικό».

«Κατά συνέπεια, η όποια διεύρυνση του προοδευτικού πόλου, πρωτίστως αφορά με σηματοδοτήσεις το κοινωνικό πεδίο και την αντανάκλαση που έχει το κοινωνικό πεδίο στη διαμόρφωση και του πολιτικού πεδίου. Κρίθηκε από τον πρωθυπουργό, ότι θα ήταν χρήσιμη η συμμετοχή μου, ακριβώς για την προσφορά των συγκεκριμένων υπηρεσιών στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και μάλιστα σ’ ένα κρίσιμο υπουργείο», πρόσθεσε.

Το θέμα της ΠΓΔΜ

Κληθείς να σχολιάσει το ότι αρκετοί συνδέουν τη δική του υπουργοποίηση με το θέμα της με το θέμα της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Η θέση μου δεν είναι σημερινή, δεν είναι χθεσινή. Διατυπώνεται χρόνια ολόκληρα. Όλες αυτές οι συνδέσεις που επιχειρούν κάποιοι να κάνουν, φοβάμαι ότι αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου».

Μάλιστα, εξήγησε πως «εμάς μας ενδιαφέρει η καλή γειτνίαση και με χώρες που έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό της Τουρκίας, αναφορικά με τη δημιουργία μιας σφαίρας επιρροής από την πλευρά της και στην Αλβανία και το Τέτοβο και στο Κόσοβο και ενδεχομένως κάτω από άλλους συσχετισμούς για την επιρροή και την επίδραση με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και στη FYROM».

Όσον αφορά τα σκάνδαλα, ο ίδιος σχολίασε: «Το 10% του ΑΕΠ είχε απορροφηθεί, είχε λεηλατηθεί από τη διαφθορά. Ποιος αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής όταν το 1,5% του ελληνικού πληθυσμού ελέγχει το 47% του ΑΕΠ; Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος με αυτό».

Loading