Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: «Ποια είναι η θέση της κ. Μογκερίνι για τις προκλήσεις»

Επείγουσα επερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφορικά με τις συνεχείς και κλιμακούμενες προκλήσεις του τουρκικού κράτους κατέθεσαν δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα οι Σ. Ζαριανόποιυλος και Κ. Παπαδάκης, αναφέρονται στην «κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία μεταξύ άλλων οδήγησε στον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκική ακταιωρό μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

“Συνέχεια διαρκών παραβιάσεων και προκλήσεων”

Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι το συμβάν «αποτελεί συνέχεια των διαρκών παραβιάσεων από πλευράς της Τουρκίας του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και αμφισβήτησης του ΑΟΖ του Κυπριακού κράτους» ενώ αναφέρονται στις και στις «προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι επανειλημμένα αμφισβητούν τα κατοχυρωμένο και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στα Ίμια, το Αιγαίο και την ίδια τη Συνθήκη της Λοζάνης».

Σημειώνεται επίσης το γεγονός ότι «το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε συμμετείχε σε επιχείρηση που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ενώ στο Αιγαίο επιχειρεί και ΝΑΤΟικη δύναμη».

Καταλήγοντας οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, διαπιστώνουν ότι «το γεγονός ότι με παρούσες τις ΕυρωΝΑΤΟικες δυνάμεις εκτυλίσσονται τέτοιες προκλητικές ενέργειες δείχνει στην πράξη ότι τόσο η συμμετοχή στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ δεν παρέχει καμιά ασφάλεια, αντίθετα προκαλούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς».

Loading