Τόκους 800 εκατ. ευρώ κατέβαλε το Δημόσιο σε φορείς, για τα ρέπος

Ακριβά φαίνεται τελικά ότι πληρώνει το Δημόσιο τον αναγκαστικό του δανεισμό από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και ΔΕΚΟ. Ποσό που προσεγγίζει στα 800 εκατ. ευρώ κατέβαλλε το Ελληνικό Δημόσιο για τόκους στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε φορείς του Δημοσίου, που έχουν μετατρέψει τα διαθέσιμα τους σε ρέπος, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Η πρακτική δανεισμού του Δημοσίου από τους επιμέρους φορείς του Κράτους αποδεικνύεται αρκετά δαπανηρή, παρόλο που στο τέλος της ημέρας δεν επιβαρύνει λογιστικά το έλλειμμα του προυπολογισμού. Υπολογίζεται ότι το ύψος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του Δημοσίου με ρέπος κυμαίνεται στα 20 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 5,5 – 6 δισ. ευρώ αποτελούν στην ουσία καλυμμένο μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Σύμφωνα με την τελευταία Εκθεση του Γραφείου Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή οι «ενδοκυβερνητικοί» τόκοι, δηλαδή οι τόκοι που κατέβαλε το Κράτος στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που κατέχουν κρατικούς τίτλους, κυρίως ρέπος, μειώθηκαν στο εννεάμηνο του 2019 σε 783 εκατ. ευρώ από 841 εκατ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Οι τόκοι έχουν μεν εξουδετερωθεί από το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κράτους (αφού συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες για τόκους), παραμένουν όμως στα έσοδα των υποτομέων. Το ύψος τους ισούται με το άθροισμα των πρωτογενών αποτελεσμάτων των επιμέρους υποτομέων, μείον το ενοποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης.

Το ακριβές ύψος των ρέπος παραμένει διαχρονικά ασαφές, όπως άλλωστε και το μέγεθος του “μαξιλαριού ασφαλείας” που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο στον ειδικό “Λογαριασμό Δημιουργίας Αποθεματικού Προσόδων από τις αγορές Κεφαλαίου”. Μαλιστα ο νυν υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας είχε καταθέσει τον Μάρτιο του 2018 σχετική ερώτηση στον προκάτοχο του Ευκλ. Τσακαλώτο, ζητώντας να πληροφορηθεί τις πιστώσεις ποσών στο συγκεκριμένο λογαριασμό καθώς και το ακριβές υπόλοιπο του.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading